Att träna bäckenbotten är något många tror att bara nyförlösta kvinnor bör ägna sig åt. Men faktum är att knipträning är vikigt för alla – kvinnor som män.

Bäckenbotten är en del av det man brukar kalla för kroppens egen korsett. Tänk att bäckenbotten är botten, dina inre magmuskler väggen och diafragman toppen av korsetten: ”snöret” måste vara åtdraget hela vägen från botten till toppen för att korsetten ska fungera. Bäckenbotten är alltså även avgörande för dig som vill bli av med putmagen, skydda ryggen och få en stark och stolt hållning.

Så, när du tränar på att knipa och aktivera bäckenbotten kommer du inte bara att förebygga och lindra eventuella problem med att hålla tätt, du kommer dessutom att bli både starkare och slankare.

Knipträna såhär: Sitt eller ligg på rygg. Lyft och tänk att du drar igen en dragkedja från anus, fram över mellangården och vidare upp mot naveln. Håll några sekunder, släpp och upprepa.

Tips: Ladda ner appen mammamage av Katarina Woxnerud, där lär du dig träna knipet och få en starkare mage – inifrån och ut. Passar alla, inte bara mammor.