Text av: Sofia Sivertsdotter

Att vara snäll är inte att vara mesig, snarare precis tvärtom. Snäll och stark går tätt hand i hand. Denna månad får du texten ”Snäll och stark” ur boken Strimmor av ljus.

Snäll och stark

Du föddes god. Snäll. Med ett hjärta av guld och varma händer som vill trösta. Du föddes med vetskapen om hur snällhet skiljer sig från en förvrängd mesighet där både du och mottagaren blir till förlorare. Du vet när du är snäll och när du är manipulativ.

Man kan vara både snäll och stark. Snäll och vild, fri och vacker. Snäll och produktiv, strategisk och en avundsvärd ledare. Kraften finns i oss alla, den snälla och starka. Snäll kan inte vara samma sak som vek. Vek är att kliva ur sitt hjärta och spela på spelplaner där varken styrka eller snällhet får utrymme. Snäll är att vara sig själv, att följa hjärtat.

Snällheten sitter inte i kroppen, blodet, de yttre tingen eller intellektet. Den ligger djupt inbäddad i varje människa, som en skatt skyddad av ben, muskler, känslor, tankar och vackert hull. Som ett ljus finns den där, med en låga som alltid brinner, aldrig slocknar. Inte kan slockna. Springer ur äktheten, ärligheten och sanningen.

Sanningen kan tala med gement ”s” eller versalt ”S”. Sanningen med versalt S gynnar alla utan undantag, går bortom intellekt och ego, berör starkare än alla sinnliga upplevelser. Är snäll, stillsam, kraftfull, dyrbar och tålmodig. Ger alltid en chans till. Det lilla ”s: et” har inte tid att tänka på snällhet, agerar utifrån rädsla och tänker på sig själv snarare än godheten.

I dag, hjälp mig att blomma i mitt snällaste jag. Påminn mig om att se dem som kommer i min väg, att vara hjärtat för någon som tvivlar. Låt mig vara mjukhet där hårdhet frodas och ge mig kraft att gå emot impulser att falla in i kantighet, falsk styrka eller mesighet.

Hjälp mig att öppna fönster och dörrar på vid gavel och låt det ljusa och snälla komma in. Låt mig vara snäll emot mig själv, men påminn mig också om att ingen snällhet gynnas av lättja eller bekvämlighet och att alla vinner på ett snällt hjärta som slår även när mörkret lägger sig.

Tips! Läs mer av Sofia Sivertsdotter i hennes blogg!