De serverar svampmackor till tio pers. De fryser in bär och de gör nässelsoppa. Skogsmullekompisarna känns alltid steget före. Men det går att bräcka. Rune Kalf-Hansen är kocken som är känd för att laga mat efter säsong. Boken ”Det vilda köket – mat från naturen året runt” har han skrivit tillsammans med örtkännaren Lisen Sundgren. Här finns recept med ingredienser från skog och mark. Nyttiga, goda och faktiskt inte svåra att hitta. Ut och plocka och låt dig inspireras av veckans matinspiratör:

Vem är han: Rune Kalf-Hansen är kock och delägare i lunchkrogen Kalf & Hansen, tillsammans med sonen Fabian

Aktuell: Med snabbmats konceptet Kalf & Hansen, snabb mat med mycket näring.

Matfilosofi: Gillar fina råvaror, de ger god mat. Fina råvaror för mig är närproducerat ekologiska råvaror. Viktigt att det är både närproducerat och ekologiskt (för ekologiska tomater på vintern är inte roliga). Förutom att närproducerade och ekologiska råvaror är roliga att jobba med, bra för miljön, näringsrika, inspirerande, bra för man stöttar producenterna. Ofta bra pris just då. Bland annat. Mycket grönt och mindre kött är också en självklarhet när jag gör recept.

Vad är hälsa för dig? När man vet hur mat produceras så blir fina råvaror hälsa. Men hälsa är också varierad kost, att äta regelbundet, att inte äta för mycket åt gången. Då mår jag bra. Sen tycker jag allt annat också i mitt liv är viktigt att tänka till på som att kläder är producerat på ett bra sätt osv. Men att dem som är viktiga för mig mår bra är minst lika viktigt för att min hälsa ska vara bra. Så det är en stor fråga.

Tre råvaror du alltid har hemma? Lök, rågbröd, grappa. Lök är grunden i så mycket av min matlagning att det är svårt att vara utan. Rågbröd för att det är gott, vi äter mycket sånt i Danmark, och för att det får min mage att fungera och grappa för jag gärna vill ha en grappa på kvällen. Det får mig att tänka på italien och den nya lägenhet vi har där.

Om du ska göra något snabbt, gott och näringsrikt. Vad gör du då? Kokar en trave med grönsaker i bitar, en sort, exempelvis broccoli. River över rikligt med ost, smakar av med rapsolja, citronsaft, salt, peppar och en färsk krydda. Det är gott!

De här recepten av Rune Kalf-Hansen hittar du i bloggen Healthy Dinner:
Ugnsbakad fylld paprika med svamp, nässelfrön och nypon
Stekt karljohansvamp med blåbär

39580b
Rune Kalf-Hansen Foto: Charlotte Gawell