Ska jag göra si eller så? Vad händer om jag väljer den vägen? Tänk om jag tar fel beslut? Valfrihet är en gåva, men att välja, ta beslut kan kännas som ett ok. Sofia Sivertsdotter ger dig 5 tips för att ta beslut som följer månadens tema – hopp!

1. Sakta ner på tempot för att känna magkänslan. Vill man bli bra på ironman, tränar man löpning, cykling och simning. Vill man få en stark magkänsla saktar man in, lyssnar på vad som är sant – och följer det. Ju oftare magkänslan får komma till tals, desto oftare kommer den att vilja prata – och du känna hopp. Börja med det lilla. Svänga höger eller vänster? Säga ja eller nej till kaffet? Lyssna och följ.

2. Kom ihåg att alla svar redan finns inuti. Ibland behöver man vägledning utifrån, men det är du som ska leva beslutet. Vilka alternativ har du? Finns det fler? Vilket alternativ ger dig en känsla av själ, energi, lätthet, öppning, lugn och glädje? Vad skulle din inre Gandhi eller Buddha råda dig? Behöver du skala bort något för att se klart och hitta rätt? Vad säger magkänslan? Kan du inte bestämma dig? Välj då det som är långsiktigt bäst för flest.

3. Fatta beslut utifrån drömmarna. Om inte du tror på dem fullt ut, vem ska då göra det? Ta dig tid att lyssna på dem. Ge dem näring, tid, kärlek och respekt. Skriv ner dem. Papper har bättre minne och det blir tydligare än att bara ha tankarna i hjärnan. Vad vill du lämna efter dig på jorden? Vad vill du inte lämna efter dig? Om du levde din vision redan, vad skulle du göra, tänka och hur skulle du vara annorlunda?

4. Fatta beslut när du mår som allra bäst. Våga tro på det du drömmer om innerst inne och börja agera utifrån det i både litet och stort – i dag. Lita på att det du känner är sant. Gör mer av det du gör oavsett om du måste eller inte och om någon ser eller hör dig eller inte – troligtvis är det något du genuint tycker om att göra. Gör det du vill, strunta i vad resten av världen tycker. Sätt varje dag det viktigaste först och ta ett steg i taget så kan du inte undgå att hamna rätt.

5. Lev i samklang med naturen. Om du har möjlighet: flytta närmare naturen, bort från avgaser, elektronik och fabriker. Om du tränar utomhus, undvik hårt trafikerade vägar och välj om möjligt skogar, ängar eller strandremsor. Spendera tid utomhus. Ge kroppen dagsljus, frisk luft, själfull näring, djupa andetag, djup sömn, vila och fritt rörelseutrymme och du kommer troligen att ha mycket lättare att fatta kloka beslut eftersom du är en del av naturen och den vill dig väl.

Psst.. Du har väl inte missat att Sofia Sivertsdotter har en blogg? Läs mer här!