Allt började med att journalisten Hannah Sjöström besökte en ekologisk frisör och fick veta vad konventionella skönhetsprodukter innehåller. Hon började intressera sig för vad skönhetsprodukterna innehåller och förstod att det finns bättre alternativ. I dag driver hon sajen naturligssnygg.se och nu kommer boken med samma namn.

Hur lätt är det att byta ut sina produkter mot naturliga?
Det är väldigt lätt, men det finns så klart utmaningar, lite beroende på hur de individuella förutsättningarna ser ut. Har du tex behov av att blondera håret ofta, kommer du inte få samma färg med naturliga färger. Eller har du extremt känslig och besvärlig hud kan de ta tid att hitta något som passar dig. Men är du en ”vanlig” skönhetskonsument är det inga problem.

Om jag vill göra en förändring i mitt badrum, dvs börja byta ut mina produkter, vilka tre produkter tycker du jag ska börja med?
Börja i duschen med duschkrämen. När du sen känner hur mycket mindre uttorkande den naturliga varianten är så blir du troligen sugen på att testa dig vidare. Sen skulle jag byta ut hemma-hårfärgningarna. De produkterna innehåller dokumenterat farliga syntetiska kemikalier som är väldigt allergiframkallande och som lagras i kroppen. Sen skulle jag ta tag i ansiktsvården och börja med ansiktsrengöringen.

Vilka är de tre värsta ämnena, de vi bör hålla utkik efter på innehållsförteckningarna och undvika?
Mineralolja: Mineral Oil, Paraffinum Liquidum, Vaselin, Paraffin, Vit mineralolja, Medicinsk vitolja, Oleum petrolen, Oleum vaselini, Paraffinum, Vaselin Oil, E 905, Paraffin Oil, Liquid paraffin. Utvinns ur råolja. Mineralolja används som mjukgörare men lägger sig mest som en plastfilm över huden och täpper till. Mineralolja saknar vitaminer eller andra nyttiga ämnen och är en meningslös men billig utfyllare som har lång hållbarhet. Mineralolja hittar du i tex symaskinsolja, motorolja och träolja. Och även i många konventionella hudlotioner, salvor, läppcerat och babyoljor. Alla vet vad petroleumbaserad olja som hamnar i miljön kan göra.

Parfym: Fragrance, perfume. Framställda av okända syntetiska kemikalier och tillverkarna behöver inte, av konkurrensskäl, uppge alla sina ingredienser i parfymerna. Syntetiska parfymer kan innehålla ftalater, som är fertilitetstörande, men det anges i princip aldrig i ingredienslistorna.

SLS/ SLES Sodium Laureth Sulphate: Sodium Lauryl Sulphate, Ammonium laureth sulfat, kärt barn har många namn och olika grad av “hårdhet”. Billig syntetiskt framställd avfettare som skapar lödder och är vanligt förekommande i tvålar, schampon och duschcremer. Anses vara irriterande på hud och i ögon. En vanlig orsak till att folk har torr hud, klåda och kliande hårbotten.

Funkar verkligen helt naturliga produkter? Har de samma positiva effekter på hy, hår, tänder etc som de som innehåller mer ”kemi”?
De är bättre! Tänk dig själv att hudcellerna ska matas för att verkligen må bra. Ska man mata dem med döda syntetiska kemikalier eller ska man mata dem med vegetabiliska oljor som innehåller nyttiga fettsyror, mineraler och vitaminer? Sen jag gick över till ekologisk hudvård har min hud verkligen blivit fantastisk. Och jag får ständigt komplimanger ;)

Nämn tre personliga favoriter bland de naturliga produkterna.
Aahhhh! Svårt. Men om jag satt på en öde ö och bara fick ta med mig tre saker skulle jag välja: Herbal Face Food Serum från Self Health Revolution som gör underverk med huden, tack vare att den innehåller så mycket antioxidanter. Jag blev 10 år yngre efter 3 veckor med det! Sen skulle jag ta med mig någon av Weledas underbara duschkrämer – alla dofter funkar! Och så skulle jag nog behöva en mascara – jag tar Volumizing Mascara från amerikanska kultmärket Rms Beauty, en av Gisele Bundchens favoritmärken. If it’s good enough for Gisele, it’s good enough for me, som jag brukar säga.

Vilket är ditt starkaste argument för att göra sina skönhetsprodukter mer naturliga?
– När man tänker på att 95 % av alla skönhetsprodukter som säljs i Sverige (och i världen) utgörs av syntetiska ämnen som kommer från petroleumindustrin, då förstår man att våra skönhetsprodukter inte framställs hållbart. Dessa produkter och ämnen optimerar inte din hudhälsa, de riskerar att skada din hälsa och de kan skada den yttre miljön. Precis som vi har börjat bry oss om innehållet i vår mat, är det dags att vi börjar bry oss om innehållet i våra skönhetsprodukter. Jag tycker det känns fett ofräscht att ha hormonstörande, allergiframkallande och miljögiftiga ämnen direkt på huden.

Sugen på att testa en naturlig skrubb för huden? Hitta ett recept från boken här.

9789174245455
Boken ”Naturligt snygg” är späckad med råd för dig som vill rensa skåpen från onödiga kemikalier.Foto: Nicolina Knapp