Sara Bäckmo är trädgårdsbloggare och författare. I hennes blogg Skillnadens trädgård odlar hon ätbarheter som hon och familjen njuter av hela året. Där finns en mängd tips för den som vill äta så närodlat det bara går. Inte bara odlingtips utan också recept för den som undrar vad man ska göra med det som kommer upp ur jorden.

Beskriv din matfilosofi.
Framför allt handlar vår matfilosofi om att laga mat från grunden av riktigt bra råvaror. Jag är uppvuxen på husmanskost med extremt mycket fisk. Min mamma hade fiskaffär i källaren när jag växte upp och det präglade maten under hela min barndom. Nu när jag har egna barn skulle jag säga att jag är näst intill extremt noga med vad vi äter. Och vi har också en genomtänkt idé om HUR vi vill äta, alltså vad som gäller vid matbordet och så. För min man och mig är det inte bara maten som är grejen utan också mötet vid matbordet.
Vi äter aldrig halv- eller helfabrikat. I stort sett alla livsmedel är ekologiska, närproducerade och miljömärkta, i den mån det går att få tag i. Eftersom jag ägnar i stort sett all min fritid åt en underbar köksträdgård så har vi tillgång till hemodlade grönsaker året om och det är utifrån vad som finns skördeklart vi planerar maten. Vi gör matplanering för varje vecka. Samtalen om maten inleds alltid med en genomgång av vad som finns att skörda. Det är kul! På nåt sätt känns det sunt att omge sig med mat och alltid ha den levande maten i åtanke, snarare än fyrkantiga stapelbara paket med livsmedel från butiken.

Vad är hälsa för dig?
Oj. Hälsa för mig handlar om att må bra både kroppsligt och själsligt. Om att gå hand i hand med livet på nåt sätt, vara livfull. Om jag får säga det själv är jag väldigt hälsosam, kanske främst för att jag är duktig på att se till den där kombinationen av både kropp och knopp. Jag är bra på att göra saker jag mår bra av och då upplever jag min kropp som fin och stark. Det är sex månader sedan jag födde mitt fjärde barn och jag är så glad över att känna mig frisk och stark mitt i hela bebiskarusellen. Ett mål jag har är att bli en välmående hundraåring. Det låter kanske konstigt. Men jag tänker att om jag ska bli hundra år behöver jag ta hand om mig själv och mina relationer. Sköta om mig själv.

Beskriv Skillnadens Trädgård.
Skillnadens Trädgård är helt enkelt trädgården runt omkring vårt hus, med störst fokus på köksträdgården som jag skapat. Jag började gräva den 2011 för att ta reda på om jag skulle klara av att odla alla grönsaker min familj behövde under sex månader om året. Det gick alldeles utmärkt och sen kunde jag inte sluta odla. Nu är det mitt jobb att skriva om det jag gör i köksträdgården och trädgården har kommit att bli spelplatsen för Sveriges största trädgårdsblogg. Det är helt fantastiskt.
Men fortfarande är alltså grunden köksträdgården. Nyfikenheten på grönsakerna och hur vi kan odla för att skaffa mat driver mig. Det finns så mycket skrivet och dokumenterat om odling men enligt min mening pratar vi lite för lite om hur vi kan forma en odling som går hand i hand med vårt nutida liv. Hur tusan ska vi hinna odla när livet snurrar på med hämtningar och lämningar av barn, resor, självförverkligande och allt annat som ligger i tiden? Det utforskar jag. Och uppenbart är många väldigt nyfikna på just det. Det är kul!

Vilka är dina tre bästa tips för den som vill börja odla mer ätbart själv?
Mitt allra bästa tips är att helt enkelt börja odla. Det är lite som en folksjukdom idag att planera saker och ting och först när vi tror oss ha en bra plan göra slag i saken. Med odling behövs kunskaper och erfarenheter som inte går att skaffa på något annat sätt än att pröva sig fram. Så istället för att göra planer – börja odla!

En annan bra sak är att tänka på att börja att odla grönsaker som du tycker om att äta. Gillar du sallat, odla det. Gillar du kål, odla det. Gör ingen grej av att odla en massa inne-grejer som du ändå inte vet hur du ska äta. Det är mycket roligare att äta sånt som man vet är gott, så kan man experimentera vidare sen.

Om du har en dröm om att äta mycket hemodlat – var då inte rädd för att börja odla i lite större skala på en gång. Skippa pallkragarna och satsa på en ordentligt tilltagen köksträdgård. För mig blev det mycket roligare att odla när jag hade stor yta, eftersom jag direkt såg att de stora skördarna blev viktiga i matlagningen.

Kan man göra ngt redan nu i vinter för att förbereda sig?
Vintern är en bra tid att förbereda vårens odling på. Ett suveränt sätt är att redan nu så grönsaker, som senare kan planteras ut under våren. Det är en bra pepp för den som tänker ordna några land senare i vår. Så till exempel persilja, sallat, kålfrön och salladslök i små plastbyttor (typ såna vi köper frukt och grönsaker i under vintern). Ställ plastlådorna inuti en större plastback som du borrat hål i botten och i locket på och ös lite snö över jorden. Backen ställs utomhus på ett ställe där det inte är allt för soligt. När grönsakerna tycker det är lagom varmt gror de i lådan, som blir som ett litet miniväxthus. Senare kan plantorna sättas ut i landen. Det kallas för vintersådd och är mycket fiffigt.

Din favoritgrönsak i nuvarande säsong? Vad gör du med den?

Olika typer av bladkål, som svartkål, grönkål, purpurkål. Och den underbart goda brukale, som också kallas för blomsterkål i vissa frökataloger. Den är extremt köldtålig och har öppna, mycket små kålhuvuden längs hela stammen. Den växer med andra ord precis som brysselkål. Bladkål är ju supernyttigt. Och jag älskar att göra sallad av kålen. Färsk strimlad, med äpple, hemodlade pumpakärnor, persilja och en god olja och grönsakssalt.

Det där med ”i nuvarande säsong” är intressant. Många odlar till exempel grönkål och börjar äta mycket av den redan tidigt på säsongen. Det gör inte vi. Vi spar den till dess andra grönsaker kastat in handduken och inte längre är möjliga att skörda. Vi frossar helt enkelt i det som är säsong just precis nu och på så sätt är maten väldigt varierande under året. Det är en stor fördel med att äta hemodlade grönsaker, jämfört med det ständigt likadana utbudet i butikernas grönsaksdiskar.

De här recepten från Sara Bäckmos blogg hittar du i vår receptbank på Healthy Dinner.
Rödbetsbiffar
Fruktremmar

Vill du följa Skillnadens trädgård gör du det här:
Blogg: http://blogg.land.se/skillnadens-tradgard/
Facebook: https://www.facebook.com/Skillnadenstradgard/
Instagram: https://www.instagram.com/skillnadens/
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCjUBQShyF5jXt0I5L0otTMA