Efter ledigheten kommer de för många av oss…tankarna: Blev det inte lite väl mycket av det goda? Satt byxorna sådär tight i våras? Och träningsskorna? Var sjutton la jag dem?
Nystarta smart i år. Tänk helhet och hitta en form som håller året om. Holistiska tränaren Erika Kits Gölevik ger dig sina bästa tips i tre delar.

Del 1 av 3: Hitta Lugnet

Stress och sömnbrist är din toppforms värsta fiende. Varken förbränning, matsmältning eller hyn fungerar om kroppen går på högvarv. Taskigt läge för oss som är småbarnsmammor… Men det finns knep som hjälper kroppen att ladda om även när livet är stökigt. Här är mina topp 5 för ett lugnare gladare du.

Gå och lägg dig
En fot i magen klockan 01 och sedan dags att gå upp klockan 05.15… Det är svårt att påverka sömnens kvalitet och längd när man har barn. Och ja, det finns en hel del som stör även utan barn.
Men – vi kan faktiskt gå och lägga oss tidigare.
”Efter att jag lagt barnen behöver massa saker fixas”, ”jag vill ha kvalitetstid med min man”, ”jag behöver jobba på kvällen”, ”min favoritserie börjar klockan 22”.
Jag vet, och jag fattar, men sömn är a och o för att du ska fungera. Så tänk om. Är den där sista timmen framför tv:n verkligen kvalitetstid? Eller är du/ni mest sega då? Skulle du jobba mer effektivt på dagen om du la dig tidigare?
Forskning pekar på att sömnen innan midnatt viktigast för den som vill känna sig ung, vacker och balanserad. Så just do it – lägg dig innan 22.

Lär känna din dygnsrytm
När på dygnet blir du sötsugen? När tränar du bäst? När jobbar du mest effektivt? Kartlägg dig själv under några dagar och dra sedan nytta av det du lär dig.
Är träningssuget stort på morgonen, men som bortblåst klockan 18 när du planerat att gå till gymmet? Träna direkt på morgonen.
Blir du sötsugen på kvällen? Ha bra alternativ hemma och töm kyl och frys på sådant du inte vill äta. Fundera också på om du skulle bli av med suget om du åt bättre under dagen?!
Kort sagt: Bli expert på dig själv så att du vet vad just du behöver för att må som en stjärna!

Behåll sommarkänslan
Vilka var de bästa stunderna den här sommaren? När njöt du med varje cell av din kropp? Skriv ner stunderna och börja sedan plocka ut de russin i kakan som du faktiskt kan njuta av även när semestern är över.
Stäng av mobilerna och duka upp en picknick på vardagsrumsgolvet kanske? (Pssst…Bara detaljen med mobilerna skapar en närvaro som är svårslagen när det gäller mysfaktor).

Meditera mera
Du behöver inte ens tro på det. Meditation fungerar ändå. Studier, bland annat från Yale University i USA, visar att personer som mediterar regelbundet ökar aktiviteten i det område i frontalloben (som sitter precis bakom den punkt som kallas tredje ögat – mellan ögonbrynen) som står för lugn, harmoni och fokus.
Man kan alltså med hjälp av meditation påverka frontalloben och skapa ett nytt lugnare ”grundläge” i hjärnan. Så… meditera mera och behåll sommarlugnet året om.
Gör såhär:
Börja varje dag med en stunds medveten andning. När du fördjupat din andning, flytta fokus till en punkt mitt mellan dina ögon och tänk att du andas in och ut där. Börja med att meditera tre minuter och sträva mot att sitta 10–20 minuter eller mera.

Andas djuuupt!
När du andas djupt går pulsen ner, sinnet stillas och nivån av stresshormonet kortisol minskar i kroppen.
Och fort går det – på bara några minuter kan du ställa om från stressmonster till balanserad. Testa innan ett viktigt möte eller när barnen sätter ditt tålamod på prov.
Gör såhär: Lägg en hand på magen och en på bröstet. Släpp ner axlarna och dra ett djupt andetag genom näsan. Känn hur först handen, sedan bröstet reser sig. Släpp ut luften från magen sedan bröstet. Fortsätt i cirka tre minuter.

Erika Kits Gölevik är lic. personlig tränare och journalist med fokus på träning och hälsa. Hon är också författare till boken Äta, träna, leva (Bonnier fakta).