”Va? Du menar att den inte innehåller socker? Inget mjöl? Smör? Du ljuger”.
Var beredd på den reaktionen (och på att tårtan tar slut) när du bjuder på den här maffiga blåbärskreationen ur vår absoluta favoritbok när det kommer till godsaker: Smarta sötsaker, av Ulrika Hoffer (Bonnier fakta).
Äts som den är, eller serveras med en klick grädde. To DIE for!
Ps. Sa vi att den är rik på magnesium, vitamin e, c, järn, antioxidanter, kalium, laurinsyra… Finfin bonus!

Maffig blåbärsbakelse
10-12 bitar
Botten:
3 dl mandlar
1 dl torkade osvavlade aprikoser
1 dl dadlar utan kärna
1 tsk kokosolja
2 tsk malen kardemumma
Lite vatten

Fyllning:
5 dl blåbär (frysta funkar)
4 dl naturella cashewnötter
3-4 msk honung (smaka av, det är en smaksak hur söt man vill ha tårtan)

Garnering:
Blåbär

Gör såhär:
Mixa ingredienserna till bottnen till en jämn deg. Tillsätt eventuellt lite vatten om den blir för torr. Platta ut degen i en springform, täck med bakplåtspapper och pressa ut den så mycket som möjligt. Lyft försiktigt av pappret.

Mixa ingredienserna till fyllningen och fördela den över bottnen. Ställ i frysen ett par timmar.

Tårtan smakar gott att äta lite halvfrusen, ta fram formen en haltimme innan servering så är det lätttare att skära snygga bitar. Dekorera med färska blåbär.

9789174243291