Jobb och rutiner och merparten av timmarna schemalagda – ångest eller frihet? Gör hösten till en skön nystart mot något du längtar efter. Ella Grosse och Victoria Nyberg på ViZible Future ger dig råden du behöver.

På semestern får vi nya perspektiv. Nya perspektiv på oss själva, våra tankar, på var man står i livet, på vart man är på väg, på relationer, drömmar, önskningar och viljor. Vi får nya perspektiv genom att uppleva nya platser, att spegla oss i andra människor, genom diskussioner, andras föreställningar och verklighetsbegrepp.

När hösten kickar in är det lätt att rivstarta och rusa in i upptagenhet. Många gör sig själva medvetet eller omedvetet så upptagna att det inte finns något utrymme att uppmärksamma vad man egentligen vill och längtar efter. På semestern har vi också en tendens att vilja klämma in allt det vi inte normalt hinner med. Resultatet blir att vi fortsätter att springa utan att stanna upp och uppleva oss själva, vad vi behöver, vill och önskar.
Vilka val kan du göra för att skapa hur du vill leva varje dag? Vad skulle du välja annorlunda ifall du frigjorde tid och skapade mer ”space” i vardagen?
Enligt Timothy Ferriss’ (4 timmars arbetsvecka) metoder för att rensa ut allt onödigt i livet och designa sin livsstil behöver vi gå bortom det vi tror är möjligt vad gäller att eliminera onödig ”upptagenhet” och frigöra tid. Vad kan vi ta bort som är ineffektivt i vår vardag och arbetsliv som skulle skapa utrymme för det vi önskar?

Så här tänker vi göra, testa du också:

Gör en informationsdetox

Sätt gränser för din digitala tillgänglighet och begränsa det ständiga överflödet av intryck och information. Det kan vara svårt att se det som är viktigt på riktigt när vi har ett ständigt infobrus. Tänk på samma sätt som när du gör en detox på mat men gör det istället på intryck och information från facebook, instagram, nyhetssidor, musik, tv, böcker, telefonsamtal, nyhetsbrev eller onödigt drömskt surfande på hemnet, resesidor o dyl. Var tuff mot dig själv och avbryt så fort du märker att du faller dit igen. Om du känner dig osäker i början kan du fråga en vän eller kollega med koll om något viktigt hänt i världen idag som du inte hunnit läsa om. Sluta när du märker att svaret inte påverkar ditt handlande i vardagen.
Vad väljer du att göra med all din extratid?

Effektivisera arbetsdagen

Använd 80/20-regeln i dina val i vardagen. Vilka 20% av det du gör och lägger tid på leder till 80% av resultaten? Eller tvärtom vilka 20% av orsakerna leder till 80% av problemen och olusten. Du kan applicera detta på allt du gör, på dina vänner, på aktiviteter på fritiden osv.
På jobbet kan du uppmärksamma två faktorer som samverkar, mängden uppgifter och arbetstidens längd. Det går kanske att begränsa uppgifterna för att förkorta arbetstiden. Eller upptäck att när du förkortar arbetstiden så begränsas uppgifterna till de viktigaste.

Gör något som får dig att pirra av förtjusning

Vi alla går och bär på idéer och önskningar som vi vill prova på. Kanske vill du testa att dreja, utveckla en affärsidé, baka och sälja knäckebröd eller sjunga opera? Gör slag i saken och boka in en stund varje vecka för något du har passion för. När vi gör något med passion glömmer vi att tiden passerar. Passion föder glädje och glädje sprider sig till andra och annat i ditt liv. Vips kommer hösten kännas spännande, utvecklande och utmanande.

Bli en vandrande meditation

Vi har alla fullt upp med att göra saker mest hela tiden för att skapa oss den tillvaron vi har förutsatt oss. Vi rusar gärna runt med ett gäng ’ska bara’-projekt och ”köpta” koncept om hur mycket lycka framtiden kommer ge oss när det är avklarat. Men hur villiga är vi att bara vara med oss själva i stunden och ”höra” vad det är vi verkligen tycker är viktigt och låta oss själva uppfatta och uppskatta det som sker i nuet.
Här kommer en övning från Gary Douglas i Access Consiousness® som är enkel och bra men som kan vara mycket utmanande.
The Meditation Walk – Ta en timme på dig att förflytta dig 30 meter. Du får inte prata med någon. Du får inte titta på någon. Du måste vara helt och fullt närvarande under hela timmen.
Det är bra om detta görs någonstans där det inte finns några andra människor. Övningen bjuder in till att bli uppmärksam på vad som händer i och runt dig. Man behöver vara helt närvarande för att inte gå längre än 30 meter. Plötsligt kan man märka sådant man annars kanske rusar förbi, insekterna på marken, fågeln i trädet, hjärtat som bultar i bröstet, varje liten rörelse i kroppen. Med vilken närvaro, medvetenhet och intensitet kan du uppleva varje dag i ditt liv?

ViZible Future ger dig också tips på hur du mjukstartar hösten här.

Ella Grosse och Victoria Nyberg driver ViZible Future – ett företag som brinner för medvetandeutveckling på alla plan med ambitionen att bidra till en mer hållbar framtid. Genom att skapa önskvärda intentioner och positiva bilder om framtiden kan vi skapa oss den framtid vi önskar. Med hjälp av dessa målbilder kan vi bygga trygghet i oss själva, stärka våra relationer, bli mer effektiva och närvarande i vår vardag. Vizible Future riktar sig till både individer, familjer och företag.
För mer information:
www.viziblefuture.se  Facebook: facebook.com/viziblefuture