Kliver du in genom dörren därhemma och ger ifrån dig en djup suck? Ser du bara projekt, räkningar och dammråttor? Det kanske är dags att göra en ordentlig rensning.
Inom den lära som kallas feng shui är energin central – allt genomsyras av energi, och du kan själv påverka hur den flödar i ditt hem. Det allra första och viktigaste steget mot ett fritt flöde i hemmet – och i livet – är att rensa.
I saker som ligger oanvända för länge stagnerar energin. Men en grundlig rensning gör att ny, frisk energi får plats och kan ge samma känsla som du får efter ett ordentligt träningspass.
Prova själv! Här är trivselkonsulten Maria Carlssons tre tips för dig som vill rensa ut;

1. Se över ditt hem och lägg märke till var saker har en tendens att samlas på hög. Har du en låda som alltid blir överfull? En hylla i garderoben? Börja din rensning där. Och släng bort allt du inte använt det senaste året. Var tuff mot dig själv när du rensar. Ifrågasätt varje pryl och varje plagg. Ställ dig frågan om de verkligen kommer att användas. Är svaret nej, släng eller skänk vidare. Kanske får du tillfälle att göra någon annan glad – en ganska skön upplevelse det också.

2. Prioritera hallen! Vad möts du av när du kommer in genom dörren? Rensa bort sådant du inte använder just nu. Vinterjackan tar kanske onödig plats vid den här tiden på året.  Skaffa en vacker skål i hallen, där du kan lägga av dig nycklar, telefon eller vantar när du kommer hem. Målet är att mötas av en ren hall. Det ger dig sinnesro när du kliver över tröskeln till hemmet. En stökig och ostrukturerad hall gör bara att du triggar hjärnan att tänka på projekt så fort du kommer hem – veckans post, barnens kläder… att komma hem ska vara skönt, inte ge stress.

3. Ta därefter en titt under sängen och bakom dörrar. Förvara helst ingenting där, så ger du energin möjlighet att röra sig friare. Låter det märkligt? Testa att flytta bort sakerna därifrån och märk skillnaden.

Vår expert: Maria Carlsson är feng shui-utbildad trivselkonsult och raw food-inspiratör.Hon hjälper sina kunder att rensa och få ordning bland sina saker, bland annat med ett 14 dagars-program online.
www.ibeautify.se