Mycket tung mat ger lätt en lika tung känsla i kroppen. Varför inte bryta av med en grön dag – en välbehövlig paus för kroppen och framför allt – magen. Hälsokocken och yogaläraren Jonas Rådahl ger dig sina bästa recept för en grön skön dag.

Du får:

• Ny energi
• Lugnare (och plattare) mage
• Mindre svullnader i ansiktet och kroppen
• Tappa kilon
• Fräschare hy
• Bättre sömn

Gröna (och supergoda) maten som gör gott:

Frukost: Bovetegröt med rivet äpple

1 person 2 dl bovetegryn 4 dl vatten 1 msk krossade linfrön 1/2 banan
1 äpple
Kanel Gör såhär:
• Koka upp vattnet och rör ner flingorna. Koka några minuter under omrörning. Mosa sedan i en halv banan och toppa med ett hackat eller rivet äpple.

Lunch: Alfa alfa-sallad och sötpotatisklyftor

Alfa alfa-sallad med mangodressing 1 portion
2 Tomater
1/2 Gurka
1/2 sallads huvud
1 påse sköljd ruccola (ca 60–70gram)
1 dl alfalfa groddar
1/2 rödlök
2 morötter
1 avokado
½ granatäpple
Gör så här: Skär tomaten i klyftor. Blötlägg alfalfa groddarna och rensa bort de svarta skalen som flyter upp till ytan. Skär gurkan, avokadon och löken till halvcirklar. Skala och strimla morötterna. Plocka ur fruktkärnorna ur granatäpplet. Blanda alla ingredienserna.

Mango dressing
125 gram fryst mango
2 msk citron juice
1,5 dl Vatten
1 tsk äppelcider vinäger
1 tsk ingefära juice
örtsalt

Gör så här: Mixa mangon och 1 dl vatten till en slät massa. Tillsätt lite vatten i taget och fortsätt mixa till en krämig konsistens. Riv en bit ingefära med rivjärn, krama ur juicen, tillsätt den och en matsked äppelcidervinäger. Smaka av med örtsalt. Ringla efter smak över din sallad. Spara resten i en flaska i kylen.

Sötpotatis-sticks
1–2 sötpotatisar
Färsk timjan
Svart peppar
Örtsalt efter smak
3-4 matskedar olivolja

Gör så här: Sätt ugnen på 190 grader. Skala sötpotatis och skär till klyftor. Blanda ut med olivolja, lite örtsalt och några kvistar färsk timjan. Baka 20–30 minuter i ugnen. Ta ut och blanda väl med mer timjan, svartpeppar och en nypa örtsalt.

Middag: Blomkålssoppa med koriander och kokos

1–2 portioner

1/2 stort blomkåls huvud

5 dl Vatten 1,5 dl kokosmjölk 1 halv gul lök 2-3 vitlöks klyftor 1 msk Kokosfett Färsk koriander Juice från en Lime Örtsalt Peppar

Gör så här:
Hacka lök och finhacka vitlök. Lägg i en gryta och stek på svag värme tills löken blivit mjuk. Häll på vattnet, koka upp och lägg i blomkål. Låt koka i 6–7 minuter. Mixa med stavmixer. Häll i kokosmjölken och limejuice. Värm upp soppan igen och smaka av med örtsalt och svartpeppar.

Foto: Jonas Rådahl

Vår expert: Jonas Rådahl är yogalärare och hälsokock. Han håller bland annat till på Yogayama i Stockholm och har en egen teachertraining.