”Gör vi något fel idag när vi försöker vara hälsosamma så är det att vi gör det onödigt komplicerat”. Så skriver näringsfysiologen Kristina Andersson i sin nya bok Eat Clean: kokboken, där hon på ett enkelt sätt hjälper oss rätt i djungeln av livsmedelsval och pedagogiskt förklarar hur maten vi äter påverkar kroppen.

Att äta så lite processad mat som möjligt – välja rena råvaror som hanteras och tillagas varsamt för att kunna bidra med den energi och näring kroppen behöver – är huvudtanken i boken. För när vi processar råvarorna hårt förlorar de inte bara lite näring, det bildas också ämnen som normalt inte finns i dem och som påverkar våra kroppar mer eller mindre negativt. Så enkelt kan det vara. Och Kristina Anderssons recept visar att det inte alls måste vara komplicerat att äta bra mat.

Den här veckan är hon vår matinspiratör.

De här recepten ur Kristina Anderssons bok Eat Clean: kokboken hittar du i bloggen Healthy Dinner:
Matig vegosallad
Pulled chicken
Torskrygg med rostad brysselkål och hasselnötter
Quinoa- och chiafrallor

Foto: Susanna Blåvarg