Du har väl inte missat att vi nu har en läkare som bloggar hos oss? Johanna Hellström är dessutom mamma, naturälskare, terränglöpare, vän, en god lyssnare, musikintresserad pedant. Som läkare är hon extra intresserad av den del av hälsa som handlar om fysisk aktivitet och av att se helheten hos sina patienter.

Vad är hälsa för dig?
Hälsa för mig är att ta hand om hela mig själv utifrån bästa förmåga. Att göra val för att jag vet att de är bra för mig. Att hälsovalen grundar sig på en strävan att få det bästa och må det bästa. Detta är för mig skilt från att göra val som ”sägs vara bra”, men egentligen kanske de inte passar mig.

Hur når du den känsla av hälsa du vill ha?
Det är verkligen inte alltid så lätt att hitta dit. Jag kan vara tacksam då jag har det lätt vad det gäller det jag äter. Jag är vare sig någon socker- eller fettjunkie. Mår helt enkelt inte bra av det.
Sen har jag istället en tendens att överprestera och inte slå mig ner och bara vara. Har tidigare inte lyssnat på mina egna behov. Där måste jag jobba med att påminna mig själv rätt ofta.
Knepet är det klyschiga ”lyssna på kroppen”.
Jag har kommit en bra bit på den vägen och känner mig stark i kropp och sinne. Tränar regelbundet, nu utan prestationskrav. Har istället ett mål att hitta mina obalanser och jobba i dem, för att få en bra känsla.
Jag äter alltid frukost, lunch och middag och helst mellanmål (vilket jag dock slarvar med).
Unnar mig vin och annat gott när jag känner för det.
Omger mig med människor som får mig att må bra. Sen finns det alltid människor i ens omgivning som inte har en positiv effekt, men då kan man ju väga upp de som bidrar med negativ energi med ännu fler plussare.

Vad är ditt råd för att undvika att bli hälsostressad?

Ja, hälsohetsen är knepig och svår att undvika. Kanske bara en medvetenhet om att det är just det det är i media och vår omgivning i stort.
Var selektiv och kritisk i vad du tar till dig. Känner du dig pressad av alla hälsoråd och uppmaningar är de väl inte så hälsosamma.

Vad kommer läsarna att få hos dig?

Hos mig kommer läsarna att få olika medicinska problem och frågor förklarade och få tips på hur de kan hantera olika medicinska problem. De kommer också att få en lite portion av mina egna funderingar och reflektioner. Allt kanske inte är rent medicinskt men kommer vara på tema medicin, träning och hälsa. Jag kommer försöka hitta ämnen som berör många.

Vilka är dina viktigaste råd för en frisk och stark vinter?
Träna regelbundet och på en nivå som utmanar dig men inte bryter ner dig.
Var noga med handhygienen, handtvätt med tvål och vatten är ofta bättre än handsprit eftersom du då även mekaniskt gnuggar bort viruspartiklarna.
Kan du undvika överfulla bussar och tunnelbanevagnar är det ett plus.
Se till att komma ut någon gång under dagen.

Följ doktor Johannas blogg här.