Du vet hur det är. Man vill inte lukta svett. Helst vill man inte täppa till svettkörtlar och kroppens utrensningssystem med aluminium. Inte förstöra huden med alkohol. Är det enda alternativet att köpa dyra hudvänliga, ekologiska deodoranter? Nej, faktiskt inte.

Kitty Lingmerth gick med samma funderingar och bestämde sig för att testa att göra sin egen deodorant, utan gifter, utan svindyra ingredienser. Men som funkade även för en personlig tränare som inte vill skrämma bort sina kunder med svettlukt.

Med fyra enkla ingredienser lyckades hon få till en deodorant-kräm som fungerar.
– Jag har alltid tänkt att det antagligen inte kommer att fungera. Och så har jag kört med klassiska deodoranter med höga halter av aluminium. Men den här funkade faktiskt. Man måste bara veta att det tar en vecka ungefär för kroppen att rensa ut all skit. Så en veckas lukt får man räkna med. Har man väl tagit sig igenom det, så kan man nöja sig med sin hemmagjorda variant sen, förklarar hon.
Och det bästa är att ingredienserna är så lätta att få tag på.
– Allt du behöver finns i närmaste livsmedelsbutik.

Så gör du Kittys deodorant

Du behöver:
½ dl kallpressad kokosolja (välj en som doftar kokos om du gillar det, annars finns det doftfri)
½ dl majsstärkelse (maizena) Det är majsstärkelsen som suger upp fukten från armhålan
½ dl bikarbonat. Bikarbonaten tar bort svettlukten.
Om du vill, några droppar eterisk olja av en sort du tycker doftar gott (finns ofta i hälsokostbutiker), men det behövs inte om du gillar doften från kokosoljan.

Såhär gör du:
Smält kokosoljan på svag värme, den ska inte koka. Blanda i övriga ingredienser. Låt blandningen stelna. Lättast är det att dela upp blandningen i små glasburkar som du ställer in i kylen. Rör om då och då. När krämen stelnat är det bara att börja använda. Ta en klick kräm och fördela i armhålan helt enkelt.

Vår expert: Kitty Lingmerth är frilansande artist och personlig tränare med stort intresse för en holistisk livsstil. Hon bloggar om mat, träning och hälsa på www.kitfit.se