Är du sugen på en nystart, men vet inte riktigt hur? Här får du några små tips från Sofia Sivertsdotter för att komma loss och komma vidare.

1. Sköna kläder. Bestäm dig för att från och med nu endast bära sköna kläder, som inte begränsar din rörelseförmåga. Kanske gör du dig av med höga klackar, osköna material eller tighta och stela kläder?

2. Nya vägar. Vilken är den mest lustfyllda och vackra väg till och från jobbet för din del? Kanske tar den lite längre tid, men ger kanske också något större i retur? De dagliga små vanorna gör störst skillnad på sikt.

3. Ny färg. Vilka 3 färger tycker du allra mest om? Finns det någon färg som du ogillar och vill göra dig av med? Finns det någon ny färg som du vill ska få mer plats i ditt hem, på dina prylar eller i ditt liv?

4. Kärlek till ytterdörren. Vilken ingång använder ni mest till ert hus eller lägenhet? Hur ser det ut kring den? Vad skulle kunna göra den mer inbjudande och vacker? Det är genom dörren allt och alla kommer in, kanske behöver den lite extra kärlek inför det nya året?

5. Minns glittret. Vad gör dig speciell? Vem får dig att känna dig vacker och levande? Var trivs du allra bäst? Vilka kläder, människor, aktiviteter och handlingar lyfter fram det bästa i dig? Fokusera på dem och du blir automatiskt lite ny.

6. Gör det nya. Att prova något nytt enkom för sakens skull kanske inte alltid leder någon vart. Men kanske får man trots allt träffa en ny människa eller en ny sida av sig själv – om man nu tar sig ur bekvämligheten och ger sig ut. Vi väljer själva vad ett levande liv innebär, och utifrån det kan vi också välja vad det ”nya” ska vara.

7. Acceptera förändringar. Vi blir alla varje dag en dag äldre och står ständigt inför yttre omständigheter som vi inte kan påverka. Ju mer man kan ”gilla läget” och kanske till och med lära sig att tycka om förändringar oavsett innehåll, desto lättare att också känna lycka i nuet.

8. Var annorlunda. Om man är sig själv, blir man automatiskt annorlunda, eftersom vi alla är unika. Ju mer man vågar vara sig själv, desto mer har man att ge och ju mer man ger en desto bättre värld får vi. Att försöka passa in är med andra ord inte givande för någon, speciellt inte känslan av nystart.

9. Prioritera. För att må bra behöver man leva utifrån sina personliga grundvärderingar, det vill säga det som är allra viktigast i livet – för just mig. För att få en nystart kan man således titta på i vilka angelägenheter man inte lever utifrån dem och sedan justera det som felar. I dag.

10. Åk iväg. Lämna hemmet, vardagen och familjen och ge dig iväg på en retreat eller en hotellnatt på egen hand. Man behöver se sig själv och sitt liv utifrån ibland, för att kunna uppskatta det och ärligt utvärdera det. Och man behöver vara själv ibland för att värdera sina relationer högt.

11. Räkna slantarna. Pengar är inget annat än energi som ger oss frihet. På vilka sätt vill du uppgradera din ekonomi så att du får mer energi och frihet 2017? Bli tydligare eller släppa taget? Ta ansvar eller lämna ifrån dig det? Vad skulle både du och din ekonomi må bra av?

12. Läk det förflutna. Har du trauman, sorger eller händelser i det förflutna som påverkar nuet? Vad behöver du bli fri från och vad behöver du förlåta dig själv eller någon annan för? En nystart kan vara att ta tag i något som varit dolt i det dunkla, eller att släppa taget om det som redan bearbetats men som finns kvar som skam eller skuld i nuet.

13. Dansa och pausa. Ebb och flod, dag och natt, vinter och sommar. Livet består av flöden och motsatser. Ibland är det tid för dans och ibland är det tid för vila. Vad innebär en nystart för dig just nu, på väg in i 2017 – dansa eller pausa?

14. Släpp taget. Mål, visioner och strategier i all ära, men det enda man egentligen behöver är att välja vad man ska göra – just nu. Gå till höger eller vänster? Äta sill eller grönkål? Dansa eller pausa? Ju mer man lyssnar inåt på en daglig basis – och följer rösten, desto mindre behöver man sopa rent framför sin dörr när det vankas nyår igen.

Tips! Läs mer av Sofia Sivertsdotter i hennes blogg.