Vi har kommit fram till årets sista månad och också det sista temat för ”Ett år för själen” av Sofia Sivertsdotter. Att ha tema nystart i december kanske låter mindre genomtänkt, men jag tror att det är precis så livet är menat att levas. Steget före, för att kunna njuta i nuet utan oro, och för att inte skjuta problem eller drömmar på framtiden. Helt enkelt hålla rent framför sin dörr, så att livet kan få komma in.

Har du gjort en övergripande och lustfylld plan för nästa år ännu? Inventerat året som gått? Kanske har du haft fullt upp och känner dig stressad vid tanken? Kanske tänker du att du ska göra det på nyårsafton? Fördelen med att karva ut tid och vara steget före, är att du alltid har en känsla av sund kontroll, för att kunna släppa den i nuet. Om hjärnan är full av spretande frågetecken och diffusa oklarheter är det lätt att få en känsla av att du måste försöka överleva nuet – hela tiden.

Den 21 december är det vintersolstånd och årets mörkaste dag. Den brukar jag alltid fira – för att hedra ljuset som så sakteliga börjar återvända. Det är också en fin dag att göra en inventering på, om du ännu inte gjort det. Innan det är dags för jul- och nyårshelger, så att du är fri att njuta fullt ut av Kalle Anka, retreat, släkt eller vad du nu valt att göra.

Vad innebär ordet nystart för dig? Jag tänker direkt på flåsiga nyårslöften och dyra gymkort, och är i ärlighetens namn inte så förtjust i vad ordet har kommit att betyda. Men – jag tycker om den äkta innebörden, som ju kan väcka drömmar, hopp, tro och kraft inför framtiden.

Inom vilka områden i livet vill du starta på nytt? Tänk dig att du har ett helt vitt ark framför dig och att du vid årsskiftet endast får ta med dig det som du aktivt plockar med dig in i året. Vad är det första du skulle välja att ta med dig? Och vad är det första du skulle välja att lämna kvar i detta år? Vad vill du börja, sluta respektive fortsätta med år 2017? Vem vill du vara, det vill säga vilka delar av dig själv behöver få lite mer ljus på sig?

Ibland är det så att det mörkaste mörkret kan frambringa ljus. När dörrar stängs, blir man tvungen att öppna fönster och när hoppet tappats, får man ge sig ut och leta efter nytt på obekanta platser. I varje sekund vilar nystarten. Varje dag kan bli dagen som visar en ny riktning till ett nytt liv. Varje dag har vi valet att välja aktivt eller passivt.

Att starta om är att på nytt välja det man vet är sant, äkta och viktigt. Det är att varje dag tacka för det liv man har, acceptera sin historia och sätta fart med all sin erfarenhet och visdom mot det ljus som brinner allra starkast just för mig där framme. Att starta om är att plantera tro och hopp i nuet och samtidigt visa tvivlet att kärleken övervinner allt.

Tips! Läs mer av Sofia Sivertsdotter i hennes blogg!