Nilla Gunnarsson är författare, kostrådgivare, matkonsult och hälsocoach, samt bloggaren bakom mat- och hälsobloggen nillaskitchen.com. Susanne Hovenäs är hälsojournalist och författare, utbildad kost- och näringsrådgivare och raw food inspiratör. Tillsammans har de författat två kokböcker om glutenfri matlagning och bakning.

Beskriv er matfilosofi.
Vi två lever ganska olika matmässigt. Susanne är till exempel vegetarian, det är inte Nilla. Nilla lever för det mesta helt mjölkfritt och sockerfritt, det gör inte Susanne. Man kan säga att vår matfilosofi går ut på att inspirera människor att hitta fram till en egen, personlig kost som man mår riktigt bra av och samtidigt kan njuta av. Alla är olika och kan alltså inte äta exakt likadant för att må som allra bäst.

Vad är hälsa för er?
Nilla: Hälsa för mig är både en fysisk och emotionell upplevelse av välmående, smärtfrihet, pigghet och vitalitet. Inget extremt – utan bara en bra och sund känsla av balans och stabilitet.

Susanne: Jag har en holistisk syn på hälsa och för mig innebär att kropp och själ hänger ihop och jag tror verkligen att det vi äter har en stor påverkan på hur vi mår.

Varför en bok om glutenfritt?
För att det behövs! Fler och fler upptäcker hur mycket bättre de mår när de undviker gluten och vete. Nästa steg är att hitta alternativ till vad man kan laga istället. Boken ger bra, goda och praktiska recept som gör att det går att njuta av maten utan att det känns som ersättningskost. Det ska kännas enkelt att svänga ihop också! Det har vi tänkt på när vi satt samman recepten.

Nämn tre glutenfria produkter ni ser till att alltid ha hemma.

Rårismjöl – ett superbra näringsrikt och neutralt basmjöl
Bovetemjöl – näringsrikt och användbart fullkornsmjöl
Psylliumfröskal – den mest användbara konsistensgivaren som ersätter glutenets egenskaper

Om ni ska sno ihop ngt snabbt, näringsrikt och enkelt – vad gör ni då?
Wok med bovetenudlar och en massa grönsaker, ingefära och chili. Proteinet kan man variera beroende på vad man har hemma; nötter, räkor, kyckling, tofu osv.

Vad kan man inte göra gott glutenfritt?

Den där riktigt sega och samtidigt krispiga skorpan som man kan få på en välbakad baguette eller surdegsbröd bakat med vete, det har vi inte kommit på något sätt att efterhärma med glutenfria ingredienser.

De här recepten ur Susanne Hovenäs och Nilla Gunnarssons ”Laga glutenfritt” hittar du i bloggen Healthy Dinner:
Pakoras – indisk förrätt med friterade grönsaker
Kelpnudlar med chashew- och korianderdressing
Tarte au citron
omslag

Foto: Eva Hildén Smith