Sugen på pizza idag? Och gärna lite godis, dricka, glass och chips också?
Du är inte ensam!
– Snabba kolhydrater ger inte bara snabb energi, de gör att kroppen börjar producera hormoner som dämpar ångest, balanserar oss, gör oss lugna och trygga. Det är alltså inte bara gott att äta såhär dagen efter, det är SKÖNT, säger näringsfysiolog Kristina Andersson som bland annat skrivit boken Eat Clean.
Hon understryker dock att det inte är någon som helst fara att hänge sig åt skräpmat någon gång nu och då, kroppen kan hantera det.
– Däremot kan det ju kännas skönt att liksom vända blad och skapa en fräschare känsla i kroppen. Fråga helt enkelt dig själv om det är värt det. Är svaret ja, go on! Om du är tveksam. Satsa på mat som kan stilla suget, men samtidigt ger vitaminer, mineraler, fibrer etc som gör kroppen gott på riktigt.

6 smarta byten

Suget säger: Pizza.
Byt till: En kladdig äggröra med avokado eller hemgjord tacos.
Kristina: Här är det i regel fett och salt i kombination med snabba kolhydrater din kropp är ute efter. Med ovanstående alternativ får du det, men också mättande protein och nyttiga fetter från avokadon.

Suget säger: Glass.
Byt till:
Din egna supersnabba mango – eller snickersglass.
Kristina: Sådana här dagar är glass det bästa jag vet. Och min hemgjorda snickersglass är grym. Härligt söt och krämig. Och snabb!

Suget säger: Läsk.
Byt till: Färskpressad juice.
Kristina: Alkohol gör oss uttorkade vilket ger sug efter dricka. Vi vill dessutom ha det söta för att bli lugna, balanserade och få lite snabb energi. Att juica frukt ger i princip samma mängd socker som läsk. Den stora skillnaden är att här får du även i dig massor av vitaminer. Gör gärna egen. Om du satsar på köpt juice, se till att det heter just juice annars är risken stor att det är annat tillsatt än frukt.

Suget säger: Pucko
Byt till: Mixa banan (gärna frusen), kakao och valfri sorts mjölk. Heaven!
Kristina: Lika gott som pucko, men med bara bra grejer.
Suget säger: Chips
Byt till: Gör eget knäcke med havssalt, toppa med valfritt pålägg eller satsa på att poppa popcorn.
Kristina: Ett fröknäcke är också väldigt fett och kaloririkt, men du får nyttiga fetter istället för transfetter och vitaminer och mineraler. Popcorn är smalare än chips och dessutom fiberrikt.

Suget säger: Godis
Byt till: Mörk choklad, chokladdoppad frukt, fryst mango, vattenmelon.
Kristina: Ovanstående alternativ ger samma sköna sötma, men med vitaminer och vatten på köpet. Perfekt såhär dagen efter.