Att ta en närmare titt på sin ekonomi – avlägset, tråkigt, och kanske nedslående? Det handlar bara om att du inte vågar drömma och att du är nybörjare menar Charlie Söderberg. Han är rikedomscoach och ger kurser i hur du skapar mer energi, pengar och tid i ditt liv. Det gör han på företaget Balansekonomi.
– Ekonomi behöver inte vara skrämmande och svårt. Att sätta sig in i sin ekonomi kan tvärtom vara vägen mot ett betydligt mer balanserat liv. Kort sagt – det går att få ett skönare förhållningssätt till ekonomin, säger han och ger fem råd för att göra livet, och ekonomin, roligare.

1.Ta en titt på ”monstret under sängen”

Det som vanligen hindrar oss från att ha ett skönt förhållningssätt till ekonomin är att vi är oroliga för hur det ser ut. Vi tänker att det är tråkigt, tar lång tid. Men börja med att titta på den. De flesta behöver faktiskt ingen rådgivning. Det enklaste är att skriva ut sina banklistor. De finns färdiga på internetbanken. Skriv ut de senaste 3 månaderna (Obs! Inte sommarmånaderna, de visar sällan hur du lever i vardagen). Använd en överstrykningspenna och markera olika kategorier för att ta reda på vad du har lagt pengar på. Mat? Boende? Nöjen? Det tar en halvtimme och jag lovar att alla blir förvånade och rätt förbannade på hur det ser ut. Och det är en bra start och en perfekt grund för en förändring. Lite som att skrapa framrutan och plötsligt få god sikt.

2. Bestäm dig för vad du vill!

Våga drömma fritt – om alla möjligheter fanns, vad skulle du vilja göra, bo, vara, känna om fem år? Gör det gärna ihop med familjen om du har någon, så att alla är med på tåget. Unna dig rätten at säga högt vad du vill. Undersök vad du behöver göra annorlunda för att ta dig dit. Folk fokuserar så mycket på att göra budget. Men det är som att rota efter recept innan man vet vad man vill laga eller innan man vet vilka ingredienser man har hemma

3. Gör förändringar!

Det här är det lättare steget. Det brukar nämligen bli självklart vad man ska göra, om man först gjort steg 1 och 2. Brainstorma fritt kring vad du/ni kan göra och hitta flera sätt på hur ni kan uppnå målen. Byta jobb? Flytta? Sluta äta ute? Lägga ner tv:n? Skriv ner allt, oavsett om du är sugen på allt eller inte. Fråga andra vad de har gjort eller vad de tycker att du kan göra. Det finns alltid flera olika lösningar. Se till att hitta dem. Det ger valmöjligheter och valmöjligheter är skönt.

4. Bestäm dig för vilka alternativ du vill testa.

Det här är en skön beslutsprocess. Välj de planer som kan hålla och bli roliga. En matlådeklubb på jobbet kan till exempel vara både trevligt och intressant. För det behöver vara roligt för att hålla. Ska man bli rik måste man bli bra på något. För att bli bra på något måste du göra det länge. För att orka göra det länge krävs det att du har roligt. Tänk på att du jobbar mot en långsiktig belöning. Vi har ofta problem med ekonomi för att vi inte tagit oss tid att bli experter på det – acceptera att du är nybörjare. En ny livsstil fungerar inte över en natt. Att det är lite obehagligt och besvärligt innebär inte att det är fel.

5. Bygg en struktur!

Skillnaden mellan att göra det svårt och lätt är struktur. Sätt upp månadsmöten där ni pratar om hur det går. Eller en dag var 6:e månad då ni har en kick-off och diskuterar hur planerna fungerar. Är du själv, se till att ha en sparringpartner som du pratar med varje vecka, så att det inte bara faller bort. Välj gärna någon du inte vill misslyckas inför, som inte köper ditt skitsnack. Helst någon som kommit längre än du och som du ser upp till och inte vill se ut som en idiot inför.

Vår expert: Charlie Söderberg är rikedomscoach på Balansekonomi, som ger utbildningar i konsten att få mer tid, pengar och energi. Vill du veta mer om kurserna de erbjuder? Läs mer här.
Tips! Healthy Living erbjuder de 200 först anmälda möjlighet att komma gratis på Charlie och Balansekonomis inspirationsföreläsning ”Ett rikare liv” som turnerar runt Sverige under hösten och vintern. Anmäl dig här och använd bokningskod ”sphealthy”.