Hon är programledare, tv-producent, mamma och en hängiven odlare. För Doreen Månsson är trädgårdsarbete det bästa sättet att varva ned från ständig uppkoppling, tillgänglighet och stress.
– När händerna väl är i jorden ska det väldigt mycket till för att du ska avbryta det du håller på med. För mig är det en form av närvaro som jag knappast får på något annat sätt. I trädgården har jag liksom händer och huvud på samma ställe. Och jag väljer själv hur mycket jobb jag vill lägga i min trädgård. Vissa år blir det mer och vissa mindre. Man behöver ju inte stå med 900 sticklingar i små kartonger liksom. Det går att göra det lätt för sig och ändå få den sköna känslan som kommer av att äta något man odlat själv.

Ett sätt är att köpa färdiga plantor, menar Doreen. På så sätt är du redan ”klar” när du börjar. Och att ta hjälp när du väljer vad du ska odla.
– Köp inte en planta till din balkong i norrläge om den vill stå i mycket sol. Det är enkelt. Fråga när du köper den, och gör som de säger, så kommer du att lyckas. Och det är en så jäkla skön känsla.

Doreen Månssons tips på ätbart som lätt kan odlas både i trädgård och på balkong

1.Tomater: Går att köpa många olika sorter som färdiga plantor. Och vill det sig väl kan du skörda tomater hela sommaren.

2.Chili: Finns också färdiga plantor att köpa. Och en mängd varianter av olika styrka och smak. De är törstiga och behöver vattnas ofta. När de börjar utveckla frukt kan de under varma perioder behöva vatten både morgon och kväll. Klarar sig vid en solig husvägg om du stegvis vänjer plantorna vid utelivet.

3.Kryddor: Mat ska vara enkelt. Och färska kryddor tillför så mycket. Tänk själv, en enkel pastarätt. God som den är, men lyxigt god med mängder av färska klippta örter på. Du behöver inte kunna flambera för att servera härlig mat.

Tips! Laga Doreens sallad på vaxbönor! Receptet hittar du här.

9789174244403
Fler odlingstips från Doreen Månsson finns i boken ”Doreens Trädgård & kök”. Foto: Maria Rosenlöf Förlag: Bonnier Fakta

Vår expert: Doreen Månsson är programledare, tv-producent. Dessutom är hon en hängiven hemmaodlare. Hon har bland annat lett programmet Trädgårdstoppen och medverkat i tidningen Allt om Trädgård.