Våren står i full blom och vi har äntligen hängt av oss den tjocka vinterjackan och placerat oss på uteserveringarna. Många svenskar säger att de mår bättre på våren, att ljuset och värmen gör dem gladare. Som KBT-psykolog skulle jag vilja trycka på att det inte är värmen eller ljuset i sig som står bakom magin. Snarare att vi har lättare att ta oss ut ur hemmet, att aktivera oss och hitta på roliga saker när vädret tillåter. Det är plötsligt lättare att komma ut i löpspåret, eller att stämma träff med vänner och bekanta. Därmed ökar även chanserna att må bättre, men också chansen att känna sig extra kär.

Det psykologiska gymmet Habitud gillar kärlek. Därför har de skrivit tre små utmaningar som du kan testa på för ökad kärlek i vardagen. Alla utmaningar från dem grundar sig på psykologisk forskning.

1. Så här blir du kär. I en studie lyckades forskarna med konststycket att få helt främmande människor att bli kära i varandra. Tricket? Försökspersonerna fick ställa dessa 36 frågor till varandra, där de inledande frågorna är mer allmänna, medan frågorna mot slutet är betydligt mer personligt intima. Så nästa dejt du går på, ta med ett par frågor i bakfickan och se vad som händer om ni ärligt och uppriktigt utforskar dem tillsammans?

2. Ge vardagskärlek. Kanske är du redan i en relation, men skulle likväl må bra av lite nyförälskelse? Enligt den världsledande relationsforskaren John Gottman är det viktigt att vi håller liv i så kallade kärlekskartor över våra partners. Det handlar helt enkelt om att hålla sig uppdaterad och nyfiken på sin älskade. Genom att ställa din partner en fråga om något du inte känner till börjar du utforska vem hen är, här och nu. Testa att ta reda på en sak du inte visste om din partner redan idag.

3. Nämn fem saker du uppskattar med en vän. Kanske är du varken tillsammans med någon eller på dejtingupptåg? Enligt känsloforskaren Barbara Fredrickson behöver kärlek inte begränsas till en partner. Hon menar att kärlek består av mikroögonblick av ömsesidig värme. Det här är, enligt henne, något som kan upplevas med en partner, såväl som med en vän eller kollega. Ett sätt att skapa mer värme i en relation är att vara tydlig med vad man uppskattar och är tacksam över i relationen. Testa att nämna fem saker du uppskattar med en vän nästa gång ni ses och känn värmen sprida sig.

Vår expert: Katarina Blom är psykolog, föreläsare och har tillsammans med Sara Hammarkrantz skrivit boken ”Lycka på fullt allvar – en introduktion till positiv psykologi”. Vill du testa att gymma mera? På www.habitud.se postas dagliga utmaningar för hjärna och hjärta utifrån psykologisk forskning.