Promenaden! Så bra för både kroppen och själen att det var värt en hel bok, tyckte Pippi Engstedt och skrev ”Promenadboken.

– Promenaden är fantastisk för att ingen speciell utrustning behövs, alla åldrar kan gå tillsammans och man kan gå var som helst nästan. Och om det är så att man antagligen lever längre om man promenerar så måste ju alla få veta det!

Du har pratat med läkare om promenader – vilka hälsovinster kan de ge?
– Det fina är att promenaden verkar både påverka den fysiska och den psykiska hälsan mycket. I vår alltmer stillasittande värld framför skärmar av olika slag, så menar en del läkare att stillasittandet är att jämföra med faran med rökning. Promenaden ger kondition, helst ska man då gå i lite snabbare tempo och i kuperad terräng. Eftersom inte promenaden ger skador på samma sätt som att springa (särskilt för äldre) så är den ett säkert sätt att hålla igång. Den sänker blodtryck och blodsocker-halter och kan hjälpa till att snabba på tillfrisknande från lättare depressioner. Efter stora operationer finns det bevis för att om man börjar gå små turer så snart som möjligt så förkortar det tiden för återhämtningen och ökar överlevnaden i vissa fall.

Vilka andra positiva effekter har promenaden?
– Många vittnar om att man får nya idéer när man går och om man tittar på pilgrimsvandringen så verkar den göra att man lär känna sig själv bättre. Många pratar om att promenader är ett bra sätt att reda ut gräl.

Hur promenerar du helst själv?
– Jag älskar att gå på lite hemliga och ovanliga platser, som till exempel på gamla järnvägsspår som lagts ned och byggts om till promenadstråk. Som så många andra tycker jag också om att gå utefter vatten och gärna hav, både för den fria sikten skull och den härliga doften av vatten. Och att det går att doppa sig i vattnet också efter en lång promenad. Dessutom har vi hunden Sockan som tar med mig ut på promenader i alla väder, så de promenaderna är mina vanligaste och också mysiga med hundsällskapet.

Här är Pippi Engstedts favoritpromenader:
1) Promenade Plantée i Paris (före detta järnvägsspår)
– för kombinationen av att gå en bit över Paris bullriga gator i ett lugnt parkområde. Och under den del som är en viadukt, finns i valven caféer, gallerier och affärer. Missa inte ateljén som tillverkar och säljer lyxiga paraplyer.
2) The High Line i New York (före detta järnvägsspår)
– även här för kombon att gå ovanför New Yorks livliga trafik på före detta järnväg, som här ibland ligger kvar som konstverk. Spännande att kunna tjuvkika rakt in i lägenheter vid sidan om gångstråket.
3) Skogskyrkogården utanför Stockholm (eftersom man nu får ta med hund på kyrkogårdar)
– för att hela kyrkogården är ett konstverk mitt i vacker natur med många höga tallar. Gå gärna med på en guidad tur och få reda på hur arkitekterna som ritat området tänkt.