Lär dig att våga lita på livet med hjälp av Sofia Sivertsdotters råd. Här är de:

1. Lyssna på musik. Tilliten finns där kreativiteten finns. Musik som ger gåshud är rop från tillitens djupaste famn. Toner som talar till dig är en väg att vandra, utforska, öppna upp för. Att förlora sig i musik är som att bädda in sig i bomull och låta livet ta över. Hitta nya melodier, genrer, trummor, röster och ge dig hän. Du hittar ett gäng spellistor att prova på min Spotify-profil som du hittar genom att söka på Sofia Sivertsdotter. Det finns ett soundtrack till varje människoliv, vilket är ditt?

2. Ge bort tilliten. Jag brukar ibland ägna mig åt att skriva inlägg på unga tjejers bloggar och tala om hur fina de är, för att jag kan och för att ord gör skillnad. Och för att de är finare än vad de någonsin kommer att förstå. Har man barn kan man berätta historier om ängeln som bor i hjärtat på varje pojke eller flicka och som inte kan försvinna. Om någon säger ”det går inte” kan du kontra med ”du klarar precis vad som helst, du är född till att göra stort”. För att det är sant, oavsett vem du har framför dig.

3. Lär mer om naturen. Fjärilar, blåsippor, kossor, fåglar, myror. Alla har ett litet universum av tillit inom sig och mängder av visdom att lära ut. Djur litar alltid på att de får mat och hittar någonstans att sova. Vinter som sommar, genom regn och rusk litar de på att någon har tänkt på dem. Det är egentligen att sitta på höga hästar att tro att vi människor är så speciella att vi inte skulle vara burna av livet, precis som alla andra levande varelser. Ge dig ut i skogen, lyft på stenar och kom hem fulltankad med tillit och förundran.

4. Var nära andra människor. Om inte fysiskt, så i alla fall känslomässigt och själsligt. Dela din historia med någon, våga bortom fredagsmyset och visa de skatter du har där inne. Det är som att få en present när någon vågar öppna sig för en. Sitt inte inne med dessa gåvor, ge bort dem. Oavsett hur ljust eller mörkt ditt inre hem just nu är, blir gåvan till guld när du är ärlig, öppen och – dig själv. Utan människor man går på djupet med blir livet kargt, medan tillit frodas när människor öppnar sina hjärtan för varandra.

5. Läs böcker. Där finns skatter på papper som aldrig försvinner. Närhet, gemenskap, äkthet, igenkännande och medmänsklighet trängs på rader i svart på vitt och kan ge dig försprång till saker du ännu inte upplevt själv. Om hon klarade av att vandra vidare efter dödsfallet, varför inte du? Om han tog sig upp efter att ha fallit ner i det själsliga mörkret, kanske vill du långa vägen upp? Böcker kan inte ersätta människor, men deras visdom kan väga tyngre än tusentals prat om väder och vind. Och en enda bok kan bjuda på tillit som bär livet ut.

Tips! Gillar du det du läst? Det finns mer i Sofia Sivertsdotters blogg!