Vårens delikatess är inte bara ljuvligt god – den är nyttig också. Sparrisen är fiberrik, lätt vätskedrivande och sätter fart på ämnesomsättningen.
Dessutom är den rik på folat som stöttar immunförsvaret och minskar risken för hjärtsjukdom. Sist men inte minst innehåller den gröna stjälken magnesium som kan motverka skadligt bukfett.
Sparrisen är en av de grönsaker som fungerar som bäst som kokt. Våra kroppar har lättare att ta upp ferulinsyran som bland annat kan förhindra cellskador orsakade av ultraviolett ljus och minska risken för cancer.

Healthy Living bjuder på tre olika recept med den näringsrika grönsaken som huvudingrediens. För dig som trots rekommendationen att koka sparrisen vill äta raw, finns här också ett raw-recept.

 

Sparris med parmesan och valnötter

2-4 port
1 dl valnötter
24 stjälkar grön sparris
Salladsblad (t ex ruccola)
Hyvlad parmesanost

Dressing:
1,5 msk balsamvinäger
0,5 dl olivolja
1 finhackad vitlöksklyfta, gourmetsalt och svartpeppar

Hacka nötterna och rosta dem försiktigt i en stekpanna på svag värme. Ångkoka sparrisen så att den precis blir mjuk i cirka 2-4 minuter. Blanda dressingen med sparrisen. Lägg salladsbladen på tallrikar och lägg på sparrisen. Strö över den hyvlade parmesanosten och valnötterna.

 

Rå sparrissoppa

2 port
250 gram sparris (ett knippe)
1 msk olivolja
2 msk pressad citron
saften från ytterligare en halv citron
½ squash
1 dl cashewnötter (blötlagda minst två timmar) alt
½ bananshalottenlök
½ vitlöksklyfta
3 dadlar
½ dl hackad dill
1 msk miso
4 dl vatten
salt och nymalen svartpeppar

Ansa sparrisen och skär av topparna. Vänd topparna i olivoljan och 2 msk pressad citron. Sprid dem på en duk och torka dem ett par timmar i torkugn.
Lägg resten av sparrisen i en blenderkanna och lägg i resterande ingredienser. Mixa soppan slät och smaka av med salt och svartpeppar. Lägg på de marinerade topparna.

Sallad med grillad sparris

400-500 gram grön sparris
2 tsk socker
1 tsk salt
½ dl rostade solrosfrön
3 msk smöt
1 msk vit balsamvinäger
honung
2 msk rapsolja
50 g parmesan
färsk timjan
blad av olika sorters sallad

Koka upp vatten, socker och salt i en kastrull. Koka sparrisen i någon minut. Ta upp den och lägg den i kallt vatten.
Gör smörsåsen genom att smälta smöret och blanda det med vinäger, lite honung och hackad färsk timjan. Pensla sparrisen med rapsolja och grilla i ett grillalster eller på grillspett. Det tar några minuter. Lägg upp på en bädd av sallad och ringla över timjansåsen. Strö över solrosfrön och ost.