Vi knaprar på december och längtar efter saffranssmaker och annat som får oss att fasa in i julen. Men det måste ju inte stå på dessertbordet, tänker vi. Saffran är ju en krydda som passar lika bra i matlagningen som i julbaket. Testa till exempel den här sidorätten, till kyckling eller fisk blir det perfekt!

Blomkål med saffransvinägrette

1/2 tsk salt
1 1/2 msk strösocker
1 dl olivolja
1 vitlöksklyfta
1/2 krm saffran
3/4 dl äppelcidervinäger
4 torkade fikon
1/2 dl pumpakärnor
1 krm nymald svartpeppar
1/2 dl finhackad persilja
1 blomkålshuvud

1. Skär loss små buketter av blomkålen. Sjud dem i lättsaltat vatten ca 2 min. Spola hastigt av med kallt vatten och låt vattnet rinna av.

2. Rosta pumpakärnorna i en torr, het panna tills de har fått fin färg. Strimla fikonen och blanda dem med pumpakärnor och blomkål.

3. Skala och finhacka vitlöken. Blanda oljan med vitlök, vinäger, socker och saffran i en kastrull. Låt sjuda tills sockret lösts upp.

4. Häll den varma vinägretten över blomkålen. Blanda i persiljan. Krydda med salt och peppar och låt stå ca 1 timme före servering.