Kris och panik i relationen? Eller bara lite … Trist? Satsa på en eldig nystart i sommar. WH ger dig fem tips som forskning bevisat vara viktiga ingredienser i ett lyckligt förhållande.

Lär känna den uppdaterade versionen
Avsätt en stund varje dag till att försöka återskapa den där nyfikenheten på varandra som ni hade som nykära – oavsett om det är sex månader eller sex år sedan ni träffades. Vilken spellista skulle din partner ta med sig till en öde ö? På vilka platser i världen skulle hen vilja bo, om ni hade en bostad för varje månad på året?

Det kan låta lite fånigt, men faktum är att många par som varit tillsammans ett tag slutar att fråga varandra allt det där som känns spännande under lära-känna-varandra-fasen. Vi växer och förändras, dagliga samtal av den här sorten kommer att stärka er relation.

Håll dig i verkligheten
Är Jennifer Aniston och Ashton Kutcher ständigt återkommande gäster hemma hos er? Det är helt ok att dissa dem ibland. Forskning visar nämligen att romantiska komedier och tv-serier kan leda till att de som tittar får en orealistisk bild av förhållanden och ställer alltför höga krav på sin partner.

Visst, romantiska komedier kan vara en härlig flykt från vardagen då och då, men de marknadsför också en ensidig och orealistisk bild av hur man ska vara mot varandra. Kanske känns det inte så när ni tittar, men smyger sig på undermedvetet? Verklighetens förhållanden mognar – och det är något positivt.

Ryk ihop på rätt sätt
Håll dig till ämnet när du och din partner bråkar – om ni båda lyckas med det har ni större chans att hålla ihop i längden. Strunta i att snacka om dagislämningar och smutsig disk om ni bråkar om pengar, och så vidare.

Det finns ju en miljon anledningar att ryka ihop, om man så vill, men tar ni varje tillfälle i akt kommer ni inte att göra annat än bråka dagarna i ända. Och ständiga konflikter leder inte till en sund kärleksrelation.

Rädda polarnas relation
Forskning visar att om en vän till dig skiljer sig, ökar risken att du och din partner går samma väg – med så mycket som 75 procent! Anledningen är att man ofta ser sin väns skilsmässa som en möjlighet att själv göra något åt sin egen situation. Om du lappar ihop dina vänners förhållanden kan du med andra ord undvika att ditt eget kraschar.

Sexa oftare
Svenskarna har allt mindre sex, visar befolkningsstudien Sverige Ligger från United Minds (2013). Öka frekvensen – och därmed också chansen för ditt förhållande att överleva. Egentligen är det inte sexet i sig som är nyckeln, snarare är det så att sexfrekvensen är en markör för hur starkt förhållandet är.