Vill du också äta smart och rätt, för både hälsan och formen? Då ska du kolla in den här matiga tipslistan. Välj ut några tips som passar dig och dina mål – och börja tillämpa dem redan idag.

Missa inte del 1 i denna serie.

Kokosfett för formen
Kokosfett är mättat fett, men skiljer sig från de mättade fetter som återfinns i fyrfota djur. Kokosfettet är uppbyggt av så kallade mellanlånga fettsyror som inte kan lagras som kroppsfett utan att först byggas om av kroppen.

En stor del av det kokosfett vi äter förbränns i levern – och totalt ökar förbränningen något när vi äter kokosfett jämfört med andra mättade fetter. Kokosfett funkar bra till nästan all matlagning, och är också perfekt i kalla rätter som smoothies och efterrätter.

Tänk på vad du dricker

Vatten ger ingen energi – medan juice, mjölk, smoothies och så vidare innehåller en hel del. Detta samtidigt som drycker generellt mättar sämre än fast föda. Alkohol bidrar med en hel del energi, inte minst om du dricker drinkar med sockerhaltiga drycker i. Välj då hellre att skåla i rött vin, som i studier har visat sig kunna främja ett längre och friskare liv – samt sätta fart på fettförbränningen. Det handlar dock om små mängder, ett litet glas om dagen är lagom.

Välj fullkorn!
Fullkorn ökar förbränningen – åtminstone om man ska tro den studie där deltagarna fick äta vitt bröd med margarinost eller en fullkornsmacka med en lagrad cheddar. Förbränningen efter måltiden visade sig vara 50 procent högre bland dem som åt fullkornsmackan, trots att kaloriintaget var identiskt mellan grupperna!

Grape ökar förbränningen
Grapefrukt innehåller furanokumariner som bryts ner av levern och sätter fart på förbränningen. Ett varningens ord är dock på sin plats här: grape interagerar med massor av läkemedel, och äter du till exempel p-piller bör dubbelkolla med din barnmorska innan du går loss på grapegodingarna.

Ät runt passet!

Ett bra sätt att stoppa muskelnedbrytningen som kommer av ett träningspass är att äta något litet proteinrikt innan träningspasset. Även efter passet kan protein främja muskeltillväxt. Lägger du dessutom till kolhydrater efter passet får du en ännu bättre återhämtning – men priset blir en något försämrad fettförbränning. Utgå alltså från ditt syfte när du sätter ihop måltiderna runt dina träningspass.

Stress gör dig fet!

När du stressar ökar halten av stresshormoner i kroppen, vilka i sin tur får blodsockret och aptiten att skjuta i höjden – samtidigt som förbränningen försämras. Negativ stress är dåligt för både hälsan som helhet och din fysiska form. Försök därför att ta kontrollen över din vardag och prioritera det som verkligen är viktigt för dig.

Ät lååångsamt
Slänger du i dig maten? Tuggar ett par gånger och sedan in med nästa slev? Då är risken stor att du får i dig mer energi än du behöver. Försök att ge maten tid och koncentrera dig på ätandet när du sitter vid bordet. Det finns studier som pekar på att risken att överäta ökar om du arbetar, tittar på tv eller liknande medan du äter.

Sov dig i form!
När du sover repareras kroppen och en stor del av återhämtningen sker under natten. För lite sömn minskar muskeluppbyggnaden och ökar halten av stresshormoner i kroppen. Försök att få till 7–8 timmar sammanhängande sömn varje natt, så att du känner dig ordentligt utvilad.

Nötter i fickan

Nötätare är i bättre form än personer som inte äter nötter, har man sett i studier. Nötter och frön innehåller nyttiga fetter, fibrer, protein och olika mineraler som är bra för hälsan – ett perfekt mellanmål att ha på lut i väskan. En näve blandade nötter ger ungefär 150–200 kilokalorier, ett lagom stort mellanmål.

Planera din mat
Visst kan det vara skönt att vara spontan och bestämma vad man är sugen på i stunden, men det landar lätt i sämre måltider än om du planerat ditt ätande i förväg. Fyll frysen, skafferiet och kylen med bra råvaror, som snabbt och lätt kan kombineras till nyttiga måltider.