Mind

Min oförmåga att hantera tid

Min fantastiska Healthy Living-kollega Anna berättar på sin blogg om hur hon ser på tid, och har utmanat mig att göra det samma. Just tid är något som jag funderar (alldeles för) mycket på. Som den ganska impulsiva och lite röriga person jag är lägger jag den inte alltid på det jag hade tänkt och ett tu tre står jag där och tycker att jag helt har tappat bort den. Det är därför jag skriver dagbok. För att prioritera och ha lite koll på vad jag vill lägga min tid på.

Vilken tid på dygnet gillar du bäst?

Morgonen, helt klart. När jag har makten i mina egna händer, känslan av att kunna göra vad som helst med just den här dagen. Då är jag också som piggast – sen går det bara utför ;=)

Vilken är det bästa veckodagen?

Säger som Anna: fredagar och måndagar. Måndagar därför att jag älskar känslan av nystart och projektpepp, fredagar därför att det inte finns något härligare än att komma hem och liksom andas ut. Tycka att jag har all tid i världen till katten, killarna och att bara VA. Nu för tiden är onsdagar också en favoritdag, eftersom jag är ledig och skriver då varannan vecka.

När går tiden som snabbast?

Ja, just den där onsdagen tror jag. Då pysslar jag så koncentrerat och ostört att tiden bara slinker förbi. Flow kallas den visst på utrikiska. Fast jag vill nog kalla det… frid.

När går tiden som långsammast

När jag står i någon av krigarpositionerna, grr! Då skriker benen som galna kanariefåglar och hjärnan nästan sprängs när jag anstränger mig för att absolut. inte. fuska. För det blir bara värre då! Detta är helt sant. Rätar jag ut benet för att smygvila gör det bara MER ont sen. Lika bra att stå ut – och stärkas.

Hur länge tar det för dig att sminka dig?

Två minuter. Underlagskräm på näsa-kinder, krämrouge (gillar puder bättre men de går ju bara sönder!), läppenna, läppstift, klart.

Vilken tidsepok skulle du vilja leva i bortsett från denna?

Mmm, det skulle jag nog inte vilja alls. Allt verkar ha varit mycket tråkigare förr utan internet och smågodis och allt. Men jag skulle gärna vilja hälsa på i Stockholm för hundra år sen och kolla hur de hade det här då! Sånt tycker jag är superspännande, att fundera på hur stan funkade förr, vem som bodde i vår lägenhet och så. Det intresset har jag nog fått från magiska Agnes Cecilia.

Äter du fort eller sakta?

Jääättesaaakta. Har nog någon slags dvärgmun, för det får inte plats så mycket i den. Tycker att det är supertråkigt att gå ut och luncha med nån som bara kastar i sig och typ ”kaffe?” innan jag hunnit gå från salladsbordet till själva maten. Sån hets leder inte till någon andra dejt med mig.

Vad gillar du mest att lägga ner tid på?

Slappa! Lätt.

Vad gillar du minst att lägga tid på?

Sånt som andra av olika skäl har bestämt att jag ska fast jag egentligen inte har lust inramas ofta av ett visst mått av tråkighet.

När brukar du gå upp och lägga dig på vardagar?

Mitt vanligaste är att gå upp 6.30 och tro att jag lägger mig 21.30 fast det snarare är 22.45… jag är superbra på att lura mig själv med det där! Lägger jag mig tidigt en kväll tror jag sedan att ”jag är en sån som alltid lägger mig 21”. Alla på mitt jobb tror också att jag gör det! Jag är så bra på att odla bilden av mig själv som präktig.

Ditt längsta förhållande?

Jag och min karl har varit ihop sedan 2008 med ett uppehåll på typ två månader en gång. Det var hemskt och rekommenderas ej till nån. De 85 (!!!) månader vi har varit ihop var mycket, mycket roligare.

Vad är den längsta perioden du varit singel?

I könsmogen ålder så att säga: tre år efter att ha blivit brutaldumpad av den mest praktiska pojkvän man kan tänka sig (kom från samma ort, våra mammor kände varandra, etc) och han jag är kär i nu. Trodde aldrig mer att jag skulle våga lita på någon igen (och det gjorde jag inte riktigt för än efter ett ganska långt tag heller). Men det gick visst. Kärlek är jätteläskigt och sårbart och känsligt, men jag är så väldigt tacksam över att jag vågade satsa till sist.

Vad skulle du gärna haft mer tid till?

Slappa. True story. Just nu vill jag också bli bättre på att prioritera yoga och meditation och att minska min ställtid, dvs tiden då jag inte riktigt vet jag gör mellan mina olika aktiviteter här i världen. Och sova mer. Gärna sova mer.

Vad gjorde du för tre timmar sedan?

Då kramade jag min mor adjöss på centralen, efter att vi hade varit på Sally Voltaire och ätit sjukt god lunch.

Vad gör du om tre timmar?

Tar över världen. Eller äter en chokladkaka i soffan framför Girls. Nåt av det.

Var ser du dig själv om tio år?

Fick nästan en hostattack av chock när min chef, under mitt senaste medarbetarsamtal, frågade var jag ser mig själv om fem år. ??? Jag tänker aldrig så. Kanske borde det? Det finns en sak som jag verkligen vet och det är att jag vill ha en hund. Men är osäker på om det är realistiskt att tro att det sker inom tio år. Mest troligt inte. Någon ska ju ta hand om den medan jag jobbar osv.

Ärligt talat vet jag inte var jag bor eller vad jag jobbar med heller. Det känns som att mycket kan förändras på tio år. Och hemskt vore det väl annars! Hoppas att jag fortfarande är kär i min karl och han i mig, att vår katt är på bena (ej radiostyrd) och att 18-åringen (då 28… hmm…) mår lysande bra. Vi kanske har barnbarn? Hehe, bisarrt. Lika bra att låta bli att tänka vidare på det.

Var är du om tio år? Tänker du på det? Har du tips på hur jag kan göra för att öppna min ömma lilla fantasi för den typen av målbilder?

You Might Also Like

17 Comments

 • Reply
  Anna - Trend o träning
  19 april, 2016 at 20:03

  Roligt att läsa din version av listan Jeanna! :)

  • Reply
   minatraningstajts
   20 april, 2016 at 05:43

   Tack för utmaningen, Anna!

 • Reply
  Jeanette
  18 april, 2016 at 17:56

  Ha ha vilka likheter! Vi borde ses på en middag, eller nej – över en frukost (eftersom vi lägger oss tidigt – tror vi – men går upp 06:30 och gillar det här med morgnar). Väl på plats kan vi äta superlångsamt utan att bli stressade över andras tomma tallrikar och prata om hur livet i Stockholm kan ha sett ut för de som bodde i EXAKT den lägenheten eller på den gatan för typ två hundra år sen, och så kan vi diskutera det braiga med att ha mål utan att vilja kontrollstyra de närmaste tio åren. Ha ha så klockrent!

  • Reply
   minatraningstajts
   20 april, 2016 at 05:44

   Haha! Så du är likadan? Förvånar mig inte!

 • Reply
  Lina
  18 april, 2016 at 08:44

  Åh, jag behöver jobba på att minska ställtiden. Skulle få oceaner av tid, men som med så mycket annat får det nog ske i små steg i taget.

  • Reply
   minatraningstajts
   20 april, 2016 at 05:46

   Ja, hur gör en egentligen? samtidigt vill man ju ha lite ställtid, det är ju tydligen viktigt och bra. Men det beror på vad man gör av den. Om man surfar bort den eller faktiskt närvarar i den. Antar jag. Och jag är… mer åt det förra.

 • Reply
  Lotta
  18 april, 2016 at 08:43

  Ja, tid är ett knepigt begrepp, oftast lång när man ser framåt och väldigt kort när man tittar tillbaka.. Håller med om det där med att se 10 eller 5 år framåt och svara på ”vad gör jag”, hur F-N ska jag kunna veta det för det beror ju alldeles på vad som händer, det är ju lååång tid (enligt ovan) och kan ju ske massor av förutsedda och oförutsedda både roliga, tråkiga, läskiga, sorgliga, fantastiska och spännande saker. Så klart man kan ha (och förhoppningsvis har) övergripande funderingar eller enskilda saker man vill/hoppas på ska finnas men sedan är det ju så mycket tillfälligheter som styr.

  Annars verkar du och jag väldigt lika på vissa punkter och extremt olika på andra. Jag avskyr morgnar, äter superlångsamt (vi kan tävla om att bli klar sist), kan stå en evighet i krigarpositioner utan att blinka, älskar att slappa (och behöver mycket egentid) och vill ha en hund. Vill faktiskt ha en hund så mycket att den flyttar hem till oss om ca 6 veckor. ;)

  • Reply
   minatraningstajts
   20 april, 2016 at 05:48

   Nääää!!! Blir så avundsjuk nu. Vad för hund? jag skulle kunna ta vilken ras som helst… älskar dem allihop. Jag avgudar min katt (var livrädd för katter innan, uppvuxen med hund), men det tråkiga och lite jobbiga med henne är ju att hon aldrig kan följa med på något roligt. Det bästa med hundar är att de alltid kan vara med!

   • Reply
    Lotta
    28 april, 2016 at 13:03

    En jaktgolden. I princip en vanlig golden, men lite mindre, oftast mörkare i färgen, och avlad för jakt och arbete och inte för utseende/utställning. En friskare, sundare och mer aktiv (om möjligt) än många ”vanliga” golden.

 • Reply
  Mari
  18 april, 2016 at 06:37

  Kul att läsa :)

  • Reply
   minatraningstajts
   20 april, 2016 at 05:48

   Tack mari!

 • Reply
  Emma
  17 april, 2016 at 18:25

  Jag tror nog att jag kan planera det mesta, men det funkar ju sällan. Har alltid min vecka planerad, översikt över månaden och gärna över resten av året med. Men sen när vi snackar sådär 5 år framåt så har jag ingen aning! Hoppas på att få leva med min karl, kanske någon liten hemma, hittat hem mer jobbmässigt och att alla får vara friska såklart. Typ. Tycker dina månadsplaneringar (önskelistor kanske) här i bloggen är så roliga att läsa :)

  • Reply
   minatraningstajts
   20 april, 2016 at 05:50

   Åh tack Emma! Snart dags för en ny ;=) Översikt över året, nja, det har jag kanske i huvudet litegrann men absolut inte på papper. Är det mer övergripande saker då eller också mindre? Blir sugen på att göra en själv! men tycker inte att jag har så mycket att planera… Hur går det med radhuset???

 • Reply
  annika
  17 april, 2016 at 18:05

  Kul lista och jag slås av att du och jag verkar vara motsatser :) Jag äter snabbt, älskar kvällar och har alltid planerat min tid noga :) Men inte nu, jag har blivit friare i mig!

  • Reply
   minatraningstajts
   20 april, 2016 at 05:51

   Haha ja, det kan jag tänka mig att vi är! men så möts vi i det viktigaste, värderingar och sånt.

 • Reply
  Rund är också en form!
  17 april, 2016 at 16:07

  Jag kan ha VAGA bilder om vad jag är om 10 år. Men i övrigt håller jag med dig.
  Har grymt svårt för de där frågeställningarna! Särskilt (!) på arbetsintervjuer av människor jag aldrig har träffat…. :-o

  • Reply
   minatraningstajts
   17 april, 2016 at 16:48

   Ja du kan i alla fall se att då är dina barn si och så gamla osv. Det är åtminstone NÅGRA referenspunkter ;-)) Å ena sidan ska man leva i nuet, å andra sidan ha värsta livsplanen. Jag tror på att låta mycket av det bara bli. Det går inte att planera allt där andra människor är inblandade (det vill säga – typ allt!) ändå.

  Leave a Reply