Training

Att få nålar i rumpan (eller alltså inte I rumpan…)

Vaknar med en känsla av att ha varit oerhört olydig och smiskats med mattpiskan, väldigt lokalt över sätets utsida. Hör upp S&M:are, det går lika bra med akupunktur i skinkorna om det är ömheten ni vill åt.

Jag var hos min helt underbara naprapat Anna Gustafsson och fick så kallad dry needling i baksida lår och säte igår. ”Torrnålning” är tydligen inget vedertaget uttryck, men det är alltså vad det handlar om. Att sätta nålar i musklerna, utan att injicera något kemiskt, för att få dem att slappna av. Jag har fått vanlig akupunktur tidigare, då sitter nålen ganska ytligt (upp till en centimeter ungefär) i huden och stannar där en stund.

När det gäller torrnålning handlar det om att tränga ned genom huden och in i muskelns triggerpunkt (mellan fyra och sju centimeter ungefär), för att gegga omkring där tills muskeln slappnar av. Det tar från ett tiotal sekunder och upp till en minut. Ungefär som tuff massage fast effektivare, enligt Anna och ze Googlish.

Hon varnade mig innan: det här gör riktigt ont. Men jag skulle ta torrnålning före tuff massage på en spänd muskel vilken dag som helst. Helt enkelt därför att smärtan var så mycket snabbare övergående. Visst var det obehagligt att ha en nål djupt nere i en öm muskel, men att få massage i fem minuter på den samma är en betydligt mer smärtsam upplevelse tycker jag. Är helsåld på torrnålning nu.

Nu har min nedre kroppshalva träningsförbud ett par dagar, eftersom musklerna kan bli extra spända just efter nålningen. Jag känner mig alltså inte bara spänd utan också blåslagen, även om jag inte är det. Som om jag har ramlat hårt på rumpan. Sedan ska jag stretcha och vara snäll mot dem och förhoppningsvis kunna använda dem som vanligt lagom till Yoga Games nästa helg.

Och just det: mitt onda berodde på en låsning i ryggen som gjort högerbenet kortare och därmed satt igång en massa ont från sätet och nedåt. Anna skrattade åt hur otroligt spänd min ändalykt var. Jag är så glad att det är justerat. Nu ska jag se till att hålla efter ordentligt. Älskar terapeuter!

Har du testat dry needling?

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply
  annika
  17 april, 2016 at 18:03

  Sedan finns det ju akupunktur och akupunktur. Jag har gått på traditionell kinesisk akupunktur hos en engelsman (utbildning 5 år, samma som för läkare här) och då sätts nålarna utifrån dagsformen, och de sitter ytligt men kan kännas om man råkar komma på en nerv. Har läkt ut många tillstånd i kroppen (hela familjen faktiskt) och sedan fick jag akupunktur en gång på vårdcentralen av en sjukgymnast. Det gjorde verkligen ont! Och var något helt annat än det jag hade fått tidigare i många år. Det du beskriver verkar ”bara” handla om muskeln alltså? Låter ont!

  • Reply
   minatraningstajts
   20 april, 2016 at 05:54

   Jag har också fått helt olika. Första gången jag fick aku hade jag ont i flera dagar efteråt, det kändes inte rätt. jag har också gått mycket i zonterapi (älskar) och efter ett tag lyckades terapeuten övertyga mig om att ändå testa nålar igen (det här var under gymnasiet, länge sedan) och då var det helt annorlunda! Hon hade helt enkelt kunskapen. Min migrän och spänningshuvudvärk var borta i flera år. Vill gärna gå igen, men det är som annan terapi: svårt och dyrt att hitta rätt person, om det inte blir kärlek på första dejten.

   Ja, dry needling gjorde ont, men jag kände direkt att det var ett positivt ont. Visst är det häftigt att man på nåt vis ofta kan känna det genast! Nånting släppte. I dag ska jag tillbaka!

 • Reply
  Emma
  16 april, 2016 at 21:22

  Skillnaden är att vid manuell akupunktur stimuleras nålen med att den vrids ett antal gånger och att man väljer förutbestämda punkter beroende på nervinnervation och vävnad man önskar stimulera. I dry needling drar man nålen upp och ner i triggerpunkter i muskler. Man skapar då en sk twitch response som är en reflexmässig muskelkontraktion som sker av stimuleringen.
  Vid elakunktur kan man använda lågfrekvent stimulering som skapar repetitiva muskelkontraktioner under hela behandlingstiden eller högfrekvent stimulering för mer smärtlindring (läs om gate control om du är nyfiken). Nu blev det kanske nördigt men det är ju alltid bra att veta vad som händer vid den behandling man gör! :)

  • Reply
   minatraningstajts
   17 april, 2016 at 13:58

   Absolut inte för nördigt för mig. Skulle jag någon gång skola om mig bara för intresses skull, skulle det definitivt bli något vårdrelaterat. Tycker att det här är superspännande.- Just därför går jag ofta ganska snabbt till terapeut när jag har ont nånstans – för jag lär mig så mycket mer då än om jag bara vilar ut det.

 • Reply
  Emma
  16 april, 2016 at 10:27

  Jag ger en del dry needling men det stämmer inte riktigt det där med att manuell akupunktur går ytligare, sätter man i rumpan har man lika långa nålar oavsett tekniken. Manuell aku ska också ner i muskeln, men lite olika djupt beroende på vilken punkt man stimulerar. Jag använder mest manuell aku + el kopplat till nålarna. Tycker att det är mycket effektivare än både dry needling och enbart manuell stimulering. Då kan muskeln stimuleras i 30 minuter, det är ganska skönt och ger bättre kvarstående effekt. Gillade du dry needling kommer du garanterat gillar elaku! :)

  • Reply
   minatraningstajts
   16 april, 2016 at 19:39

   Men vad är skillnaden då? Jag som tyckte att jag läste på så mycket innan jag skrev ;-) Elaku har jag inte heller hört talas om! Det låter lite läskigt, men du har nog rätt i att jag skulle gilla det. Gillar all terapi hittills ;-)

  Leave a Reply