Bliss Mind

Att inte jobba heltid

Var att gå ned i arbetstid ett svårt beslut att ta? frågade Fanny här i kommentarsfältet.

Bra och rolig fråga! tycker jag. Och nej, den här gången var det inte det. Jag har gjort det en gång förut, men då var jag vikarie, allt kändes darrigt, jag ville inte skilja ut mig, verka oambitiös. Den gången var syftet dessutom mer oklart.

Nu känns allt helt tvärtom. Jag vet att jag är ambitiös och det räcker, jag gör mitt jobb med driv och jag kommer inte att göra vare sig sämre eller mindre för att jag jobbar mindre – förmodligen blir jag snarare mer effektiv. En lyckligare medarbetare. Bara en sådan sak!

Med det sagt handlar det bara om en tummetott. Inget jättekliv. Men ändå.

Beslutet fattade jag egentligen redan i somras. Jag minns det ganska precis. Barfota i försiktigt solsken med frukostfilen framför mig på uteplatsen vid vårt Ölandshus. Så här vill jag ha det mer, tänkte jag. Hinna i kapp mig själv.

Och så vill jag skriva massor. Som lilla Jeanna, sex-sju år, häpet undrar varför jag bara slutade med. Det var ju meningen med hela skiten.

Och jag vet att jag är privilegierad. Bra lön, låga utgifter, ingen att försörja. Och det är just därför jag passar på. Det är nu jag har privilegiet. En stabil grund som jag är lycklig i. Jag är glad varje morgon när jag går till jobbet, därför att jag trivs så bra. Så vill jag fortsätta känna. Dessutom vet jag att så fort nästa kris kommer är jag tillbaka på hundra (plus) procent. Så är livet i beredskapsbranschen.

Vad andra tycker bryr jag mig faktiskt inte om. Om jag verkar lat eller oengagerad eller ointresserad av mitt arbete – för jag vet att det verkligen inte är så. Jag kan bara se att jag har fler egenskaper att också värna om.

Det är sorgligt att det finns en norm som säger att det är fint att jobba mycket, även om en egentligen inte vill (eller har något vettigt att ägna sig åt, för den delen). Vore det inte bättre om vi fokuserade på att göra ett bra jobb och känna oss som chefer över våra egna liv?

You Might Also Like

36 Comments

 • Reply
  Emma V Larsson
  7 mars, 2016 at 14:48

  Jeanna! Tycker du sätter fingret på något så viktigt här – att man ska vara chef över sitt eget liv. Den uppenbarelsen har gjort mina dagar så himla mycket mer inspirerande. Bara det faktum att faktiskt hinna umgås med folk, hur viktigt är inte det?!? Att hinna skriva/läsa/träna och bara vara. Kram! Din fd klassis :)

  • Reply
   minatraningstajts
   8 mars, 2016 at 17:47

   Åh vad kul att höra ifrån dig, Emma! Du verkar ha lyckades superbra som frilans. Så häftigt att se! Jag önskar allt mer att jag vågade ta det steget också, men det känns långt borta ekonomiskt. Kram och kul att du läste och skrev!

 • Reply
  Jeanette
  4 februari, 2016 at 14:14

  Jag började läsa Lotta Lundgrens bok igår (som jag exakt i detta nu glömt bort vad den heter!) och följande BRA finns att läsa alldeles i början:
  ”Om målet med samhällsutvecklingen var att vi alla skulle arbeta maximalt voro vi sinnessjuka. Målet är att frigöra människan till att skapa maximalt. Dansa. Måla. Sjunga. Laga mat. Ja, vad ni vill. Frihet.” – Ernst Wigforss, socialdemokratisk finansminister 1925-1949

  • Reply
   minatraningstajts
   5 februari, 2016 at 11:42

   Det låter verkligen fantastiskt. och långt från de flestas liv…

 • Reply
  annika
  4 februari, 2016 at 10:33

  Åh Jeanna vilket bra beslut! Ingen jobbar sämre för att de är lite mindre tid på sin arbetsplats. Och att följa sin inre röst, det kan inte bli annat än rätt. Lycka till!

  • Reply
   minatraningstajts
   5 februari, 2016 at 11:43

   Tack snälla Annika, vad glad jag blir för dina ord! <3

 • Reply
  Lotta
  4 februari, 2016 at 07:12

  Ja, jag håller med i allt, det vet du. Och jag har inställningen att de som inte förstår, de som ser det på fel sätt, att det är av lathet eller att du är oengagerad – är de bara gemene man så är det inget att bry sig om, de förstår inte. Är det företaget eller andra potentiella arbetsgivare – så gör det inte heller nåt, du (eller jag) vill ändå inte jobba på en sådan arbetsplats som inte förstår att karriär handlar inte om antalet övertidstimmar (ok då, dåligt exempel i din bransch, när jag tänker efter …)!

  Jag har lite andra förutsättningar; jag har en ok lön, några att försörja och lite annat i vardagen – kanske inte bästa ekonomiska läget – men just därför passar det mig så bra att inte jobba heltid! Jag offrar lite lön (som jag eg behöver), men det ger mig så mycket mer! Jag orkar ta hand om mig själv, må bra och inte bli sönderstressad. Det är otroligt mycket värt. Jag skulle gärna jobba på ett av de företag som har förkortad arbetstid, t ex 6 timmars arbetsdag men 100%, där en jobbar effektivt (inget privatsurf, ops …). Kanske kan jag förhandla till mig en sådan lösning i framtiden :-)

  • Reply
   minatraningstajts
   8 februari, 2016 at 18:41

   Tack Lotta, det här ska jag verkligen läsa igen om jag någon gång får normångest eller börjar fundera på om min arbetsgivare tycker att jag är kass nu. Så glad att jag hållit de tankarna borta hittills! Annars hade det faktiskt troligen lagt en ful skugga över allt. åh all denna ängslighet! tack tack tack för alla tillfällen då jag slipper den. för jag tycker ju precis som du. hälsan i vardagen måste vara viktigast! jag behöver inte en charterresa om året mer än vad jag behöver vara glad varje himla eftermiddag över att komma hem och känna mig ok – inte nedbruten. Kram på det!!! och jag är också helt såld på tanken om sex timmars arbetsdag. jag tror att det skulle innebära ofattbara vinster för hela samhället. kom igen nu då!

 • Reply
  Nipe
  3 februari, 2016 at 22:49

  Jag förhandlade till mig 75% tjänst nu när jag fick mitt senaste jobb. Helt klart bland det bästa jag gjort! Ledig en dag i veckan och barnen är i skolan halva dagen. Känner för första gången på 20 års arbetsliv att jag hinner med allting, ffa mentalt. Är definitivt mer fokuserad på jobbet när jag är där, för jag vet att allt hemma hinner jag också med.

  • Reply
   minatraningstajts
   5 februari, 2016 at 11:45

   Åh vad skönt! Grattis till den känslan! Får du gå upp till heltid om du vill?

 • Reply
  Katta - Bucketlife
  3 februari, 2016 at 20:54

  Hallelujah, I applaud you! Jag hoppas att du får ett härligt schvung i dina veckor, jag kan bara säga att den där extra, fria tiden gör under, så länge du inte blir stressad av att känna att du måste maxa den. Ta’t lugnt och känn in vad du vill!

  • Reply
   minatraningstajts
   5 februari, 2016 at 11:48

   Tack bästa Katten!

 • Reply
  Helena
  3 februari, 2016 at 20:26

  Jag tycker du gör helt rätt! Min första tanke var att det är grymt att du gör det ‘fast att du inte har småbarn’, men efter att ha rannsakat mig själv insåg jag att när jag jobbade deltid, 80-90%, förra året, var det faktiskt i första hand för mig själv!!! Det är bara så politiskt inkorrekt att säga det så jag använder nog barnen som anledning. Men det är samma sak nu, när jag pluggar tre dagar i veckan och jobbar två. Jag ÄLSKAR att hinna ikapp mig själv, att andas, reflektera och tänka. Och ja, på köpet blir jag en bättre mamma, men det är för MIN skull jag gör det. Fast säg det inte till nån ;-)

  • Reply
   Anna
   5 februari, 2016 at 10:19

   Jag går också i tankar på att gå ner i tid. Och tänker att det inte går att göra skillnad på att göra det för mig själv eller för mitt barn. Jag mår bättre om jag är en bättre förälder. Och jag är en bättre förälder om jag mår bättre.

   Förmodligen är jag även en bättre anställd, men det får bli en bonus…

   • Reply
    minatraningstajts
    5 februari, 2016 at 11:38

    Jag har ju inga barn, men så tror jag verkligen! att en blir bättre. bara att orka träffa kompisar igen är en härlig tanke tycker jag.

  • Reply
   minatraningstajts
   5 februari, 2016 at 11:46

   Åh vad spännande Helena, vad pluggar du nu??? Saknar dig i bloggvärlden.

 • Reply
  Jeanette
  3 februari, 2016 at 17:26

  Mycket bra grej att inte jobba 100% om man inte behöver. Det här att inte längre stressa in saker i vardagen är så förbaskat skönt. Bra och klokt beslut!

  • Reply
   minatraningstajts
   5 februari, 2016 at 11:49

   Ja!!! Gör du också så?

   • Reply
    Jeanette
    5 februari, 2016 at 13:56

    När jag var anställd brukade jag cykla eller springa till och från jobbet. Jag sladdade in en kvart innan jag började, stressduschade och bytte om i maxfart, jobbade och bytte sedan om i stressfart för att hinna hämta på dagis i tid. Efter matlagning och nattning och allt det vanliga var det projekt packning. Varje jäkla kväll. Vad skulle jag cykla/ springa i? Vad skulle jag ha på mig på jobbet? Men gjorde jag inte så fick jag inte in den träningsmängd min kropp (och sinne) behövde för att må bra. Oerhört stressigt dock.

    Sen blev jag egen företagare och det ser HELT annorlunda ut. Jag tjänar mer vilket gör att jag inte behöver jobba lika många timmar, men jag är också mer flexibel: kan träna på förmiddagen och jobba på kvällen – eller vad som passar projektet. Jag kan sitta på kontoret eller hemma, det är upp till mig och hur dagen ser ut. Oerhörd skillnad.

    Alla har inte den lyxen och det är jag mycket medveten om eftersom jag själv stressat omkring som en galning. För det är verkligen en LYX. Så ha det så lyxigt på din nya lediga tid!

    • Reply
     minatraningstajts
     5 februari, 2016 at 14:28

     Så nyfiken på vad du jobbar med?

     • Jeanette
      6 februari, 2016 at 13:59

      http://www.anderssonfrid.se/

      ;-)

     • minatraningstajts
      8 februari, 2016 at 18:32

      Åh vad häftigt och roligt!!! Jag blir så imponerad av a) alla som skapar sin egen business, b) kreativt driv. Heja!

    • Reply
     minatraningstajts
     8 februari, 2016 at 18:35

     För övrigt blir jag så avundsjuk på detta att jag nästan går åt. Underbart liv!

 • Reply
  Mari
  3 februari, 2016 at 17:17

  Ja tusan, NJUT unga fina du <3

 • Reply
  Emmi i Österrike - explorista.se
  3 februari, 2016 at 16:17

  Håller med dig helt, man ska göra det man vill och mår bra av. Förmodligen blir man både bättre och effektivare som anställd på det sättet också.

  • Reply
   minatraningstajts
   3 februari, 2016 at 16:24

   Ja om en ändå har lyxen att kunna är det ju synd att inte!

 • Reply
  Nina
  3 februari, 2016 at 15:41

  Bästa, bästa!
  helt enkelt ♥

  • Reply
   minatraningstajts
   3 februari, 2016 at 16:25

   TACK Nina!

 • Reply
  Fanny
  3 februari, 2016 at 15:27

  Alltså hur bra är inte du?! Så jäkla klokt skrivet. Du är fab!

  • Reply
   minatraningstajts
   3 februari, 2016 at 16:25

   Men vad gullig du är, nu blev jag väldigt glad! ??

 • Reply
  Josefine
  3 februari, 2016 at 11:54

  Jag tycker du gor HELT ratt! Om jag hade haft rad att ga ned i tid skulle jag ocksa gjort det, fast som sjukskoterska i London finns det liksom ingen chans – dyr hyra, dyr pendling, dyr stad!

  • Reply
   minatraningstajts
   3 februari, 2016 at 12:31

   Åh, roligt att höra från dig och London! Ekonomi är verkligen det stora bromsklossen, säkert för de flesta. Och därefter misstänker jag starkt att prestige kommer på listan.

 • Reply
  Kari
  3 februari, 2016 at 11:46

  Jag ÄLSKAR att läsa om att andra går ned i tid för det är något jag så gärna vill själv. Nu fungerar det inte alls med mina arbetsförhållanden – jag har en bra lön med höga kostnader eftersom jag har dubbelt boende för jobbet skull och dessutom vill jag inte ha mer fritid i Bryssel utan i Stockholm. Istället tar jag lite extra obetald ledighet varje år. Det är också fantastiskt men ökar också kontrasten mellan den stressiga vardagen och den sköna semestern. Jag vill ju kunna njuta av vardagen också.

  • Reply
   minatraningstajts
   3 februari, 2016 at 12:32

   Men får du inte ersättning för dubbelt boende?

   • Reply
    Kari
    5 februari, 2016 at 08:04

    Nej, det fungerar inte så, jag är i en krånglig skattekategori och vi har inga förmåner utöver lönen.

    • Reply
     minatraningstajts
     5 februari, 2016 at 11:39

     Aj, aj. Då förstår jag verkligen.

  Leave a Reply