Beauty Bliss

Zonterapi och annan alternativmedicin

Mmm. I dag har jag varit på zonterapi. Det är så himla skönt! Ja, och så kan det göra hemskt ont också. Men inte i dag. Det var en elevbehandling på Axelsons gymnastiska institut. Min terapeut har pluggat färdigt om en vecka – nästan fullfjädrad alltså, ändå kostade det ynka 250 spänn. Elevbehandlingar är en bra grej: win-win.

Jag upptäckte zonterapi på lågstadiet, eftersom min kompis mamma var intresserad av det. Sedan hängde det liksom kvar. När jag gick sista året på gymnasiet gick jag till världens underbaraste amazonängel Heidi varenda torsdag och så botade hon min huvudvärk. Den var borta i säkert fem-sex år sen. Heidi hade en urmysig klinik där bara hon jobbade och jag fick ligga inbäddad i mjuka filtar i det dovt belysta lilla behandlingsrummet medan hon knådade fötternas (och kroppens) ömma punkter, medan hon noggrant förklarade varför och hur en ska vara snäll mot sin kropp.

Heidi är som ett ljus i mitt tonårsmörker. Synd bara att jag inte lyssnade ännu mer på vad hon sa. Tänk om jag hade förstått att intresset för kroppen skulle följa med mig så här! Om du känner till en bra zonterapeut i Stockholm så säg till! Jag vill gärna hitta nån ny att bli stammis hos.

Har du testat någon form av alternativmedicin? Är du för eller emot?

Själv tycker jag att många förkastar den alldeles för lätt, ofta på grund av fördomar eller rädsla. Och det är så konstigt och synd eftersom exempelvis beröring av en människa och pressur mot olika smärtpunkter låter som femtielva gånger mer normalt än att utan att tänka en egen tanke stoppa i sig tabletter som en inte ens vet vad de innehåller.

Just det, sen gick jag till Blueberry och unnade mig gotte, för att verkligen befästa att det här var en fin tisdagseftermiddag! De alltid lika goa tjejerna på PUB frågade noggrant vad jag var sugen på och valde sedan ut en Body shake-smutti åt mig. Jordgubbar, apelsin, mandel, lycka och lite till. SÅ GOD.
blueberry_bodyshake

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply
  Carro
  25 oktober, 2015 at 20:15

  Jag var på vippen att få lära mig zonterapi av min chef som arbetat med detta i måååånga år.

  Hon har hjälpt ett flertal kvinnor att bli gravid, (eller ja, det krävdes sperma också efteråt, :P) många att bli av med smärtor med mera med mera. SJÄLVKLART individuellt, hon kan tyvärr inte göra alla kvinnor gravida som har svårt med det.

  Om det faktiskt funkar eller ej låter jag vara osagt – avslappning och tro kan göra mycket.

  Jag borde ha sett till att hon gjorde detta mer en en gång på mig, men hon gillar inte gratisarbete. :P

 • Reply
  Fanny
  20 oktober, 2015 at 19:47

  Spännande! Är kluven till alternativmedicin. Är ju toppen på mer ’lindriga’ symptom som kanske de flesta kanske går till det för. Men det finns ju även de som lyfter fram alternativmedicin som botemedel till cancer o tex depression och det gör mig galen! Att utnyttja sjuka o desperata människor är förljävligt rent ut sagt, så min bild är nog tyvärr lite skadad av de dåliga exempel jag stött på.

  • Reply
   minatraningstajts
   21 oktober, 2015 at 05:26

   Men… Hur botar en depression då?

   • Reply
    Fanny
    21 oktober, 2015 at 08:34

    Förstår vad du menar, visst kan alternativ medicin fungera på psykiska åkommor men om man lider av ’riktig’ depression alltså inte bara lite nere utan på riktigt är sjuk, då tycker jag det är fel att säga att alternativmedicin kan bota. Finns ju i somatiska vården lag mot kvacksalveri, alltså att behandlingen måse vara vetenskapligt bevisat och att vem som helst inte får säga sig kunna bota tex cancer, men för psykiska sjukdomar o tillstånd gäller inte det vilket gör att vem som helst kan utge sig för att behandla tex depression. Jag tror ju verkligen inte att folk gör det av ondo eller bara drivs av pengar MEN depression är en dödlig sjukdom och då tycker jag att det ska behandlas med vård som har evidens. Och för det finns det väl flera metoder, terapi och medicin är väl vanligast men vid svåra fall används aväen ect. Förlåt om jag låter sur eller neggig, inte min mening men just vad gäller psykisk ohälsa så går jag igång och tycker det är för jävligt att det till så stor del kan vara upp till en själv att bli frisk och att vården inte hänger med alltid.
    (Märker att jag ofta svarar på dina inlägg med en lång kommentar om något som kanske inte direkt hör till ämnet, sorry för det ;) )

    • Reply
     Fanny
     21 oktober, 2015 at 08:39

     Kom på precis när jag skrivit kommentaren att jag hörde Liv Strömquist o Caroline ringskog pratade väldigt bra o smart om alternativmedicin i sin pod En varg söker sin Pod avsnitt 61 http://www.expressen.se/kultur/podcast/sex-drugs–bulimi/ Där lyfter dom det ur ett feministiskt perspektiv vilket gör att jag ångrar lite o tar tillbaka lite av mitt agg mot alternativmedicin ;) Men står fast vid det kring psykisk ohäsla

     • minatraningstajts
      21 oktober, 2015 at 09:03

      Ja det är lite så jag tänker också – typiskt att det kvinnligs ska bespottas (menar inte av dig nu så klart ? – utan andra), medan vetenskap ses som nåt manligt. What the fuck liksom.

    • Reply
     minatraningstajts
     21 oktober, 2015 at 09:07

     Jag älskar dina långa kommentarer, Fanny! Alltid givande och jag vill så klart inte bara ha… vad säger en? Påhejare? Jag tror inte heller att alternativmedicin kan bota en djup depression, men jag tror att det är en väldigt bra kombo ihop med läkemedel. Massage, samtalsterapi, frisk luft (jo, jag vet hur flumdum jag låter), bra mat… Det finns så mycket som gör skillnad om det sätts in i tid! Jag tror på riktigt det. Men, som du säger, enbart det bryter knappast en psykos. Jag tänker mer långsiktigt, i ett läge där tid fortfarande finns. På samma sätt tror jag att alternativ kan vara bra komplement även vid cancer, men då inte för att bota sjukdomen utan för att kanske göra livet drägligare. Det finns så fruktansvärt mycket farlig skit i vår vardag, i mat, luft, kultur, som skadar oss och som jag tror att vi främjar hälsan om vi blir mer medvetna om.

 • Reply
  Rund är också en form!
  20 oktober, 2015 at 19:14

  Zonterapi har jag aldrig testat. Däremot akupunktur vid förlossning.
  Alltså, svårt att säga om det hjälpte eller inte. Man vet ju inte hur det hade känts om jag INTE hade haft nålarna…? :-)
  Men håller med om att man åtminstone kan prova innan man säger bestämt nej till något.

  Kram M

  • Reply
   minatraningstajts
   21 oktober, 2015 at 06:15

   ganska mycket tror jag ligger i ens förväntan av att något ska funka också. Både vad det gäller medicin och annat. jag mår alltid bättre när jag har varit hos doktorn t.ex… Då har jag liksom gjort nåt åt det.

 • Reply
  Frida
  20 oktober, 2015 at 18:27

  Jag skulle gärna vilja prova! Och unna mig massage och sånt. Och dricka lyckosmoothies, låter som ett bra koncept tycker jag:)

 • Reply
  Sara i Åre
  20 oktober, 2015 at 16:28

  åh. jag vill också ha dubbel dos lycka i min smoothie OCH prova zonterapi! finns en här i åre men har inte vågat mig dit än…

  • Reply
   minatraningstajts
   20 oktober, 2015 at 18:32

   Åh men om jag bara hade haft EN att välja på hade jag bokat tid på stört! Slippa kolla och välja och fundera… Bara gå! Det är urskönt.

  Leave a Reply