HEALTHY TRAVEL

Grand Canyon #roadtripusa

Våra tre veckor har passerat och vi är nu återigen hemma i Växjö. Min mamma påminde om att fortsätta skriva, spara detaljrika stories att minnas. Vi har upplevt så mycket, nya platser, massor med intryck. Jag fortsätter skriva och bloggen får bli min resedagbok. Hoppas ni finner inspiration till egna upplevelser, drömresor.

”Gand Canyon, a land to inspire our spirit”

Det har hunnit bli kväll när vi är framme vid ett av de sju naturliga underverken. Bilfärden på Route 66 till Arizona var varm och full av upplevelser.

Grand Canyon överraskade med ett rejält monsunregn. Mörk och blöt incheckning på Yavapai Lodge. Enkelt men mysigt boende i nationalparken. Utanför fönstret betade hjortar.

Frisk luft mötte oss på morgonen och dagens äventyr, vandringen längs södra kanten i svensk sommarvärme går inte att beskriva i ord. Vi alla har sett bilder av den enorma dalen, men det är inte förrän man får uppleva som man förstår hur stor och hisnande den är.

Efter fyra timmars strosande räckte det för familjens yngsta. Med bilen nära kunde vi uppleva hela den södra kanten med stopp vid de bästa utkikspunkterna.

HEALTHY TRAVEL

Palm Springs #roadtripusa

Efter Los Angeles och stadspuls längtade vi till lata dagar i Palm Springs och vårt spahotell i Palm Desert. Den cirka två timmars långa bilresan genom San Bernardino valley blev till fyra timmar på grund av bilköer. Hyrbilens bekväma temperatur skyddade oss från den stigande hettan som kulminerade uppåt 48 grader vid resans slut.

Hotellets majestätiska entré lovade gott. Bildörren öppnades av vår ”Valet” och den varma luften slog andan ur oss. Inne öppnades en ny värld, stort och överdådligt på amerikanskt vis. Fullservice med flera restauranger i olika smakinriktingar alltifrån japanskt till upscale amerikansk couisine. Shops, fitness center med komplett gym, spa och flera pooler. De hade till och med Biggest Loser center :-). Lite lustigt men ändå mysigt med båttransport från lobbyn till restauranger och spa.

Fyra dagar med god mat, bad och rekreation. Tidiga morgnar med rörlighet, styrka och jogg. Okej, även lite marklyft och svingar i luftkonditionerat gym.

Vi gillade:

Starbucks i lobbyn uppskattades av tjejerna. Baseball, vår stora fastnade för denna sport drickandes sin refresher, så nu följer hon LA dodgers slaviskt.

Poolområdet med grym musik och bra service. De var noga med att alla drack vätska i hettan. De som inte beställde från baren fick citron/lime/vattenmelon/jordgubbsvatten serverat med jämna mellanrum.

Maten skulle vi vuxna ha som bästa tips. Är man där en helg måste man prova deras seafood och prime rib buffé. Dessert bordet var sött och enormt.

Är man golffantast trivs man här, två fullstora 18 håls banor och en minigolfbana som är en exakt replika av de stora banorna.

 

HEALTHY TRAVEL

Los Angeles #roadtripusa

Nu har jag landat, har en härlig USA feeling och redo att skriva. Vi är på en tre veckors roadtrip, en drömresa som Martin (mannen) överraskat oss med i julas. Tre veckor med bästa familjen i Kalifornien, Arizona och Nevada. Vi har nu varit här i snart en vecka och upplevt redan så mycket så jag får dela upp äventyret på flera inlägg.

Änglarnas stad, en stad på min ”Bucket list”, inleder vår roadtrip.

Bästa ”nu är jag äntligen i Los Angeles ” känslan vill jag ha och det får man från Griffith Park. En fantastisk utsikt över LA centrum, Hollywood skylten och Stilla havet. Staden är stor men med vår hyrbil tar vi oss lätt till Santa Monica, Hollywood, Beverly Hills och Malibu. Vi tar även chansen att promenera längs Sunset Boulevard, där vi bor, och Hollywood Walk of Fame. Universal Studios är en dröm för våra tjejer.

Vår bästa LA tips:

Universal Studios för tjejerna och överraskande nog även för mig som ogillar nöjesparker. Uppskattade touren, studios där älskade klassiker spelats in. Harry Potter ”staden” med butter beer och alla ställen, saker med de konstigaste namn som jag inte ens kan stava till. Inser att det är skämmigt att inte ha läst böckerna, sett filmerna ännu. Ändring på det. Universal City med shopping och mexikansk mat var en häftig upplevelse. Universal Studios har överträffat tjejernas förväntningar. Till nackdelarna hör långa köer i 28 gradig värme. Otroligt bra ordnat dock, med kyld vattenånga som ”cooling stations” i köerna.

Griffith Park med sin fantastiska utsikt över LA och Griffith Observatorium, här tränades piloter under andra världskriget i navigering och Apollo astronauter inför de första resorna till månen. Platsen har gett oss häftiga minnen, här upplevde vi vår första ”4th of july” och det är en upplevelse jämfört med vårt nationaldagsfirande hemma. Picknick från Whole Food Market, USAs hälsosammaste mat, i ljummet mörker upplyst av fyrverkerier.

Hollywood skylten är ju ett måste. Griffith Park ger en bra överblick men vill man komma riktigt nära så är Canyon Road ett bra tips. Lite otäckt dock med alla varningsskyltar för skallerormar.

Beachwood Café tipset fick vi av Lovisa och lämnar varmt vidare till er. Möts av en genuin stämning, cool inredning och supertrevlig personal, vilket man för övrigt möts av överallt. Man känner sig välkommen och jag gillar den raka tonen, trevligt men rakt. Frukosten är gudomlig,  jag är i granola och frukt himlen.

Hollywood Walk of Fame och Santa Monica Pier fick ingen hög prioritet, där tillbringar vi några timmar. Mycket folk och turismförsäljning drar ner stämningen.

Ska man välja en pir så rekommenderar jag Malibu Fishing Pier, dels för badet och de underbara vågorna men kanske främst för Malibu Farm som också är ett uppskattat tips av Lovisa. Swedish minipancakes avslöjar ursprunget hos ägaren. Matkvalitén är hög, njutning hela vägen.

Intelligentsia, kaffeupplevelse och något man inte får missa. Att sen besöka detta fik i Silver Lake och möta the locals gjorde det ännu mera minnesvärt.

Rodeo Drive, Beverly Hills flödar i lyx. Lite shopping och mycket fönstershopping.

Boendet på Luxe hotell var mycket bra. Bra service, stora rum, bekväma sängar och ett fint poolområde med poolservice.

Efter tre maxade dagar i behagligt klimat (28 grader) lämnar vi LA för Palm Springs och Palm Dessert. Hetta på nivåer vi aldrig upplevt innan. Ett nytt inlägg kommer om vårt nästa äventyr.

 

 

HEALTHY MIND

Att motbevisa blev min drivkraft

”Tänk tuff träning med kettlebells och skivstång men med största värme och omtänksamhet. Betty driver Växjö´s coolaste gym, the B-ROOM, och inspirerar till hälsa och styrka utan att linda in allt i bomull. ” Sporthälsas beskrivning av mig i deras 10 bästa hälsobloggar tips.

Tänk att jag kommunicerar i text och tal, att jag får uppskattning för det! DET är fortfarande stort för mig. Du som känner mig, vet min bakgrund, vet min drivkraft.

Sverige blev mitt hem året jag fyllde 15 år. En inre glöd tändes när min syokonsulent försiktigt förklarade att jag drömde för stort, det är svårt att lyckas som invandrare. Att motbevisa blev min drivkraft, jag ville visa att jag dög och att jag skulle visst lyckas.

Allt är inte inlindat i bomull, livet och dess hinder har en hel del hårda kanter. Men hitta den inre glöden och låt svårigheter du upplever bli en drivkraft framåt.

HEALTHY TRAINING

Crossfit

Så kul detta. Skrev i mitt förra inlägg om att jag har en coach i sommar och inleder en period med fokuserad träning och det väcker nyfikenhet hos fler … är det crossfit?

Tänk hur gärna vi vill sätta etikett på allt. Träningen skulle absolut kunna kallas crossfit, vet att många crossfit utövare tränar på detta sätt. Det är träning som jag och många redan gör utan att kalla det för något specifikt. Skillnaden för mig är det målinriktade och att träningen delas in i tydliga perioder med ett uttalat fokus på vissa egenskaper.

Målet är att träna fyra gånger i veckan, ingen failure träning, det ska vara jobbigt men fortsatt hållbart.

Jag har gjort några tester och utgår ifrån mina förutsättningar. Jag har under hösten tränat mycket muskeluthållighet, vanlig styrketräning, med fokus på muskelstimuli och koordination av rörelser. Året började med maxstyrka och våren med hårdare intervaller, men fortfarande inte blandat styrka med kondition. Nu går jag in i styrkeuthållighet, något man gärna kallar för crossfit.

Mina tester har varit typiska crossfit wodar, dessa är bra testningspass inför utvärdering av min träningsprogression. Kommer jag att köra ”workout of the day” varje dag? Nej, faktiskt inte. Dessa sparar jag till min utvärdering. Och den crossfiten tränar jag gärna 🙂