HEALTHY RECIPES

Morotsbulle på söndag

Blåst, hagel, trädgårdfix och morotsbulle. En komplett söndag. Du som känner mig vet att jag älskar bröd trots att magen protesterar de flesta gångerna. Men detta låtsasbröd och magen är kompisar. Receptet kommer från Johanssons kök, ett glutenfritt bröd som är väldigt gott till alla tillfällen. Idag som morotsbulle till kaffet.

Ingredienser:
400 g morötter
3 dl havregryn
4,5 dl vatten
4 dl bovetemjöl
3 dl mjölmix, glutenfri
1 msk fiberhusk
3 tsk salt
50 g jäst
lite sirap

Koka en gröt på havregrynet, 4 dl vatten och allt salt. Lös upp jästen i 0,5 dl fingervarmt vatten. Skala och riv morötterna, blanda i gröten med övriga ingredienser och jobba ihop till en deg, helst i en köksassistent. Forma till bullar eller bröd och låt jäsa i ca 30 min. Grädda i 200 grader, varmluft och undervärme i ca 30 min. Låt sen brödet vila utanför ugnen i 10 min.

Ät och njut som nybakat.

HEALTHY TRAINING

Enkelhet är nyckeln till all sann elegans

”Enkelhet är nyckeln till all sann elegans” är ett känt citat från mode- och parfymskaparen Coco Chanel. Enkelt och elegant, det tilltalar mig i träning och livet som stort.

Rastlösa ben efter timmar i bil. Av med finkläder, småjogg in till vardagsrummet.

Ett två tre, upphopp och ner till golvet, knäna in och ut, upphopp med high five. Heja, en gång till och en gång till tills orken inte finns.

Älsk på enkelhet med eller utan elegans.

HEALTHY MIND

Oro, närhet och träning

Livet tar en annan vändning. Lördag idag, påskafton, familjehelg. En vecka har gått och jag sitter fortfarande fastklamrad vid mina tjejer, nästan som en igel. Vill vara nära och är inte längre säker på om behovet sitter hos dem. Jag behöver närheten.

Har varit trött och svag i musklerna, sjuk men ändå inte. Rörelse, få igång kroppen, hämta energi, vet hur bra jag mår av träning. Men oron, ångesten över att inte finnas nära är för stark och jag klamrar mig fast.

Jag mår bra, jag är hel, JAG KOMMER HEM. Hem till närhet.

Alla vi känner oro och ångest och det är en normal reaktion hos både barn och vuxna. Min oro denna vecka är en ny upplevelse för mig. Min kropp vill hämta energi, mitt huvud vill stanna hemma, vara nära. Gymbagen i hallen ger pulsökning samtidigt vet jag att kroppen behöver energi mer än någonsin. Jag tar mig ut, håller mig nära och tänker på Cecilias ord. Mental tuffhetsträning handlar inte om att inte stressa, känna oro, ångest utan att kunna kliva ut när tryggheten är här.

HEALTHY MIND

Mental träning

Min helg. Hur skriver jag om min helg? Innehållet är otroligt kraftfullt och mentalt. Uppgivenhet, sorg och samtidigt en gränslös styrka som byggs starkare för varje dag.

Vad är mental träning? Första frågan Cecilia Duberg ställer efter vår mentala incheckning. En viktig fråga i ett sammanhang där verkligheten är främmande. Träning i att vara människa, en människa som använder alla resurser hon besitter. Träning som bygger om hjärnan.

Utbildningen sker i 3D funktions regi och upplägget möjligheter – strategier – övningar är väl bekanta och helt i den ordning som all träning bör grundas på. (rörelser – övningar – redskap).

Allt vi gör startar med en intention. En intention som hjälper oss att styra vår uppmärksamhet. Vad är viktigt? Avgränsa, hitta känslan, tanken och värden som betyder något.

Prestation och återhämtning, två motpoler som är otroligt beroende av varandra. Den tuffaste träningen för många av oss. Att kunna hålla nere en stressreaktion, kunna reglera livstempot.

Mål, meningsfulla mål, något vi kan påverka och göra varje dag ger energi. Viktigt att vi går dit energin finns och att vi inte jagar måsten, borden och krav … resultat. Mål som ”var vill jag vara, var är jag närmast mig själv” blir resultat.

Tankar, tankar är vår chef. Tankar spelar roll och vår inre dialog bestämmer vår självkänsla. Viktigt att vi tar kommando och skruvar upp bra tankar, sämre tankar skruvar vi ner.

Och då kommer vi till känslor. Om tankar är meningar så ger känslor energi och information till meningar. Alla känslor behövs och  låt oss vara nyfikna på de signaler vår egen kropp sänder istället för att värdera dem.

Vi tar tag i det, fortsätter driva men är även observanta på hinder vi möter. Identifiera och sänka hindren är det mest effektiva, om vi vill nå en bestående förändring.

Vi jobbar vidare med målet att göra varje dag lite stabilare. Tacksamhet är det nya svarta.

Kraftfulla ord med gränslös styrka. Helgen är över och en avslutande fråga ställs. ”Varför mental träning?” Vad blir ditt svar?

Nyfiken på utbildningen och Cecilia Duberg? Ta chansen. En resa och story som du verkligen inte vill missa! Kolla även in Cecilias nya bok.

TACKSAM!

Foto: Louise Dahl, 3D funktion

HEALTHY LIVING

#kvinnligaäventyrare

Vissa mail boostar extra mycket. Mailet från Morakniv och #kvinnligaäventyrare var ett sådant.

Med denna bild och texten – Snatch i solnedgång är dagens äventyr. Jag gillar de små äventyren, fantastiskt härligt nu när våren är här och solen lockar till utomhusäventyr – blev jag utvald till veckans äventyrare. 

Extra kul då jag inte alls känner mig så äventyrlig. Jag är ju tjejen som ogillade familjens äventyrliga friluftsliv. Vandring, skog och tältlivet bytte jag mer än gärna mot storstadspuls. Men idag uppskattar jag friluftslivet och det det gör med själen. Små äventyr i vardagen ger mig den energi och drivkraft jag behöver för att orka bära livet.

Vad är #kvinnligaäventyrare?

Så här beskriver de sig själva – #kvinnligaäventyrare är ett samarbete mellan Morakniv och Vandringsbloggen. Syftet är att lyfta kvinnliga äventyrare och framför allt att inspirera och peppa kvinnor att upptäcka natur och friluftsliv och bli en. Helt enkelt att hitta sitt alldeles egna äventyr.

Underbart, eller hur?